Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Bloemen versterken de dijk, doordat soortenrijkdom bescherming biedt tegen erosie

Foto Rien Zilvold
Foto Rien Zilvold Foto Rien Zilvold

Toeristen vinden een grasgroene Hollandse dijk met schapen erop prachtig. Een dijktalud met bloemenzee is echter veiliger voor de mensen achter de dijk. Dat schrijft de Wageningse ecoloog Frank Berendse in het tijdschrift Ecosystems (31 maart online, deze zomer in print). Hij testte welke dijkbegroeiing het beste erosie tegengaat. Die met maar één grassoort, zoals op schapendijken, kwam als slechtste uit de bus. Die kampt met tweemaal zoveel erosie als een dijk met vier soorten planten.

De zee- of rivierkant van de Nederlandse dijken is vaak verhard. De landkant is groen. Maar ook die kant is belangrijk voor de stevigheid van de dijk, aldus Berendse. Als er daar grond wegspoelt, tijdens regenbuien of als er golven over de dijk heen slaan, dan ondermijnt dat de hele dijk. Om het effect van vegetatie op erosie te meten, maakten Berendse en collega’s 100 proefvlakjes van 60 bij 90 cm. Daarin zaaiden ze een, twee, vier of acht soorten grassen en bloemen. Een jaar lang maten ze hoeveel grond er wegspoelde door de regen. In de veldjes met maar één soort was dat 200 gram grond. In de veldjes met vier en acht soorten was het de helft minder. Hoe meer soorten, zo is de conclusie, hoe beter de vegetatie de gaten kan opvullen als er soorten wegvallen door veranderende omstandigheden. Bijvoorbeeld door een veranderend klimaat.