Vijf raketwerpers gevonden bij actie tegen motorclubs

De politie doet een inval bij een pand in Oirsbeek. Daar werden twee Bandidosleden gearresteerd en later weer vrijgelaten. De politie zocht wapens, maar vond die niet.
De politie doet een inval bij een pand in Oirsbeek. Daar werden twee Bandidosleden gearresteerd en later weer vrijgelaten. De politie zocht wapens, maar vond die niet. Foto ANP/ Marcel van Hoorn

Bij de verschillende doorzoekingen vandaag in het kader van een actie tegen motorclubs in Limburg, Noord-Brabant, België en Duitsland zijn onder andere al een drugslab en veel wapens, waaronder vijf raketwerpers gevonden. Dat maakte de politie vanmiddag bekend op een persconferentie. Burgemeester van Maastricht Onno Hoes noemde daar de vondst van vandaag “ontluisterend”.

De politie trof verder ook op een tweede locatie materialen aan die naar alle waarschijnlijk bedoeld waren voor een drugslab. Er werden grondstoffen en chemicaliën gevonden, en “tientallen kilo’s” amfetaminen. Ook werden er vier gestolen auto’s en vals geld aangetroffen.

Veertien Bandidosleden

Twintig mensen werden vandaag aangehouden bij de politieactie, negentien mannen en één vrouw. Veertien van hen waren lid van Bandidos, een zogenoemde Outlaw Motorcycle Gang. De voorzitter van Bandidos, Harrie Ramakers, was onder de mensen die werden opgepakt. Eén ander persoon was lid van motorclub de Red Devils, verbonden aan de Hells Angels, nog iemand anders was lid van een nog onbekende motorclub. De vier anderen waren geen lid.

Dertien personen die werden aangehouden waren volgens de politie aanwezig in café Dug-out in Sittard, waar op 7 mei een vechtpartij uitbrak die grote onrust veroorzaakte in de Limburgse stad. Het café werd daarna gesloten en de burgemeester riep een noodverordening af. Volgens de politie is onduidelijk wat de rol van de dertien is geweest.

Eveneens dertien personen hadden een “omvangrijk” strafblad. Eén persoon bevond zich al in detentie; hij had een agent geslagen met een boksbeugel. Een ander had tot december in de gevangenis gezeten voor drugs- en wapendelicten.

De verdachten worden vrijdag voorgeleid en zitten tot die tijd vast.

Strijd tegen clubs

De Bandidos staat op de landelijke lijst van zogeheten Outlaw Motorcycle Gangs van de overheid. De aanpak van deze bendes heeft een hoge prioriteit voor gemeenten en justitie. Leden worden op grote schaal verdacht van betrokkenheid bij criminele activiteiten op het gebied van onder meer wapens, drugs en intimidatie. Motorbendes moeten straf- of civielrechtelijk worden aangepakt, zei minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD). Lukt dat niet, dan moet de wet worden gewijzigd om effectiever te kunnen optreden of zulke clubs te kunnen verbieden.

De spanning rond motorbendes is in Limburg de laatste weken flink opgelopen. Bij een confrontatie tussen vijftien Bandidos en drie Red Devils in Sittard vielen begin deze maand drie gewonden.

Pogingen om motorclubs te verbieden liepen eerder spaak. In de zaak tegen een Harlingse afdeling van de Hells Angels bepaalde de Hoge Raad in 2009 dat crimineel gedrag van individuele leden de vereniging niet mocht worden aangerekend.