Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Talibaan starten offensief, Uruzgan dreigt ingenomen te worden

Een militair van het Afghaanse leger laadt zijn wapen (archieffoto) .
Een militair van het Afghaanse leger laadt zijn wapen (archieffoto) . Foto ANP / Valerie Kuypers

De Talibaan zijn een grote militaire operatie begonnen in de Afghaanse provincie Uruzgan, waar Nederland van 2006 tot 2010 een NAVO-missie leidde. De plaats Deh Rawod, waar Nederland de op een na grootste militaire basis had, is al grotendeels in handen van de Talibaan gevallen, meldt persbureau AP.

In de provinciestad Tarin Kowt wordt ook zwaar gevochten en de Talibaan zijn nog maar enkele kilometers verwijderd van het centrum. De Talibaan boeken snel terrein winst en gevreesd wordt dat Deh Rawod snel valt.

Nederland begon in 2006 de NAVO-missie in Uruzgan, om te helpen met de wederopbouw van onder meer plaatsen als Tarin Kowt en Deh Rawod. Ook leidden Nederlanders er politie- en legereenheden op.

Uruzgan:

Buitenlandredacteur Floris van Straaten schrijft vanmiddag in NRC over het “traditionele voorjaarsoffensief” van de Talibaan:

De val van Tarin Kowt zou ingrijpende gevolgen kunnen hebben voor de toch al wankele nalatenschap van de Nederlanders. Vooral voor de scholen, de kliniekjes en bedrijfjes die met Nederlandse steun zijn opgezet. Anderzijds zullen de Talibaan niet al die sociale infrastructuur zomaar willen vernietigen. Zo maakten ze bij voorbeeld maar al te graag gebruik van een apothekerscursus in Tarin Kowt.

Lees vanmiddag het achtergrondartikel over de oprukkende Talibaan in Uruzgan in NRC.