Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Regionale omroepen krijgen één bestuur en dat kost tot 180 banen

Buitenkant van Omroep Brabant
Buitenkant van Omroep Brabant Foto ANP / Lex van Lieshout

De dertien regionale omroepen schrappen 150 tot 180 banen, als onderdeel van een grote herstructurering waarbij de aparte directies per omroep verdwijnen. De reorganisatie zorgt ervoor dat de omroepen voldoen aan de 17 miljoen euro bezuiniging die is opgelegd door het kabinet.

Dat maakte de overkoepelende organisatie ROOS vandaag bekend. De omroepen hebben nu een budget van circa 140 miljoen euro.

Het plan is dat de regionale omroepen in de toekomst worden bestuurd door één bestuur. Nu doen de dertien omroepen dat nog apart.

Er komen daarnaast vijf clusters waaruit de marketing, personeelszaken en strategie wordt geregeld. De dertien aparte redacties van de omroepen, zoals Omrop Fryslân, RTV Oost, Omroep West en L1, blijven wel bestaan. Zij houden ook allemaal een eigen hoofdredactie.

De volgens de ROOS ‘slagvaardige’ nieuwe structuur moet ervoor zorgen dat “alle energie kan worden gestopt in de kerntaak van de moderne regionale omroep: informeren, bijdragen aan de identiteit, versterken van het journalistieke landschap en zo inwoners in staat stellen om als kritische burger deel uit te maken van de maatschappij.”

Volgens voorzitter Jack de Vries van ROOS heeft het voorstel de unanieme instemming van alle dertien omroepen.

“We willen het zo snel mogelijk uitvoeren om ons vervolgens weer geheel te kunnen richten op waar we voor op aarde zijn: het verzorgen van een goed media-aanbod voor en over de regio.”

Afgelopen jaren is er al vaker voor gepleit om de regionale omroepen meer te laten samenwerken, maar dan ook met de NPO. Staatssecretaris Dekker was eerst zelfs van plan die samenwerking op te leggen. Dekker laat nu in een reactie weten het uitgangspunt, dat de kijkers en luisteraars zo veel mogelijk worden ontzien, een goede keuze te vinden.

“Wel wil de staatssecretaris goed bestuderen of de voorgestelde veranderingen in de organisatiestructuur van de regionale omroepen ook de beste oplossing is voor de toekomst.”