Orgaandonatie stijgt voor zesde jaar op rij - maar doel is niet gehaald

Vorig jaar stonden 271 mensen een orgaan voor transplantatie af na hun overlijden. Dat is het hoogste aantal orgaandonoren ooit, blijkt uit het vandaag gepubliceerde jaarverslag van de Nederlandse Transplantatie Stichting.

Bij leven doneerden ruim 530 mensen een nier of een (deel van de) lever – de enige organen die levenden kunnen laten transplanteren. Dat betekende een stijging van drie procent ten opzichte van 2013.

Directeur Bernadette Haase van de transplantatiestichting is blij met de toename van het aantal donoren, maar wil nog niet spreken over een “trendmatige stijging”. In 2008 spraken ziekenhuizen in het Masterplan Orgaandonatie af in vijf jaar tijd het aantal transplantaties met een kwart te verhogen. Dit is niet gelukt. Het aantal transplantaties steeg in die periode met 11 procent.