Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Weer

Nederlandse boot boekt tweede overwinning in Volvo Ocean Race

Team Brunel
Team Brunel Rick Tomlinson / Volvo Ocean Race

De Nederlandse deelnemer aan de Volvo Ocean Race heeft een tweede zege behaald. Team Brunel onder leiding van schipper Bouwe Bekking arriveerde als eerste in de haven van Lissabon.

De vloot was tien dagen geleden van start gegaan in Newport, een havenstad onder Boston. Na 5200 kilometer eindigde de Nederlandse boot net voor de Spaanse boot Mapfre.

Bekking en zijn bemanning namen twee dagen geleden de leiding, maar het verschil tussen de twee boten was bij aankomst maar 20 minuten. In de laatste uren van de race was het bijna windstil.

Team Brunel wins Leg 7 of the Volvo Ocean Race! #GetOnBoard, job well done boys! Congratulations!

Posted by Brunel Sailing on dinsdag 26 mei 2015

NRC-redacteur Rob Schoof:

Twitter avatar RobSchoof Rob Schoof Transatlantische zege voor @brunelsailing van Bouwe Bekking, die in #Lissabon zijn tweede zege haalt in de #VolvoOceanRace 2014-2015.

Eerder had Brunel al de tweede etappe gewonnen, van Kaapstad naar Abu Dhabi. Op 19 april had de boot bovendien een van de korte havenraces gewonnen.

De resultaten van de havenraces tellen niet meer in de stand in de zeilrace. Voor de winst vandaag van Brunel stond het team derde. De stand nu kan nog niet worden opgemaakt, omdat een jury zich nog moet buigen over een aantal protesten. De rest van de boten moet bovendien nog binnenkomen, bekijk hier hun aankomst:

De zeilers hebben hierna een paar dagen rust. Op 6 juni wordt in Lissabon weer een havenrace gehouden. Een dag later vertrekken de schepen voor de etappe naar het Franse Lorient.

Scheveningen

Het aantal deelnemers aan zeilrace om de wereld ligt vanaf nu weer op zeven. Gisteravond werd bekend dat het Deense Team Vestas Wind weer terugkeert in de Volvo Ocean Race.

Het Deense jacht liep eind november ten noordoosten van Mauritius door een navigatiefout op een koraalrif en raakte zwaar beschadigd. De herstelwerkzaamheden in Bergamo hebben vier maanden geduurd en zijn inmiddels afgerond. De boot is per ferry vervoerd en vandaag aangekomen Lissabon om de zeilwedstrijd rond de wereld te hervatten.

De laatste etappe van de race is van Lorient naar Göteborg. De vloot doet voor ene tussenstop ook enkele dagen Scheveningen aan. Daar zijn allemaal evenementen rondom gepland.