Monumentale steden groeien harder dan andere steden

Het Scheffersplein in Dordrecht.
Het Scheffersplein in Dordrecht. Foto ANP / Robin Lonkhuijsen

Monumentale steden groeien harder dan andere steden en hebben minder last van vergrijzing. Daarbij ontwikkelen de huizenprijzen in monumentale steden - zoals Amsterdam, Amersfoort en Delft - zich gunstig in vergelijking met andere, nieuwe steden. Dat blijkt uit de Atlas voor gemeenten.

Uit het onderzoek blijkt dat de verschillen tussen steden toenemen, meestal in het voordeel van de monumentale steden. Monumenten dragen volgens de onderzoekers bij aan de aantrekkingskracht van de stad.

Beroepsbevolking

Terwijl de (potentiële) beroepsbevolking in veel steden krimpt, neemt die in steden met veel monumenten nog steeds toe. De bevolking is er gemiddeld hoger opgeleid en jonger.

Daarnaast is de prijs van een huis er de laatste tien jaar met acht procent gestegen, terwijl in andere, nieuwe steden, de huizenprijs juist daalde, met gemiddeld 1,6 procent. Wie midden in de meest monumentale binnenstad van Nederland in een monumentaal pand wil wonen, is bereid om daar 125.000 euro meer (dan anders) voor te betalen.

Volgens de onderzoekers is dat puur vanwege het historische karakter van het pand, en staat het nog los van de vele voorzieningen die zo’n woonplek vaak biedt.

De atlas, die jaarlijks verschijnt, heeft dit jaar als thema ‘erfgoed’ en wordt vandaag gepresenteerd in Dordrecht.

Grote steden ook meer in trek

Twee weken geleden werd bekend dat de grote steden in Nederland de afgelopen vijf jaar versneld zijn gegroeid: steeds meer jonge studenten trekken naar de stad en jonge gezinnen zeggen de drukke stad veel minder snel te verlaten dan voorheen. Dat bleek uit een studie van het Planbureau voor de Leefomgeving.