Limburgse politie valt binnen bij Bandidos, voorman opgepakt

Bij een actie tegen motorclubs zijn vanochtend ruim dertig panden doorzocht in Limburg, Brabant, België en Duitsland. Daarbij zijn twintig personen aangehouden, schrijft de politie. Onder hen is ook de voorman van motorclub Bandidos, Harrie Ramakers, meldt de regionale Limburgse zender L1

Foto ANP / L1
Foto ANP / L1 Harrie Ramakers, sinds vorig jaar voorman van motorclub Bandidos in Limburg, is opgepakt.

Bij een actie tegen motorclubs zijn vanochtend ruim dertig panden doorzocht in Limburg, Brabant, België en Duitsland. Daarbij zijn twintig personen aangehouden, schrijft de politie. Onder hen is ook de Limburgse voorman van motorclub Bandidos, Harrie Ramakers, meldt de regionale Limburgse zender L1.

Bij de actie van de politie, gemeenten en het Openbaar Ministerie zijn vierhonderd medewerkers van politie en justitie betrokken. De invallen vonden plaats onder leiding van de Eenheid Limburg en met ondersteuning van de Landelijke Eenheid, de Eenheid Oost-Brabant en politieagenten uit Duitsland en België.

Update 13.03: In Geleen is tijdens de actie een vermoedelijk drugslab gevonden. In een garagebox is volgens de politie “een mogelijke wapenvondst” gedaan.

De politie heeft woensdag al twintig mensen aangehouden. De meesten zijn lid van de motorclub Bandidos. Er zijn invallen gedaan in Limburg, Brabant, België en Duitsland. De doorzoekingen zijn woensdagmiddag nog in volle gang, aldus de politie.

Aanleiding voor de invallen was een langlopend onderzoek naar de “ondermijningspraktijken van individuen die gerelateerd zijn aan de motorclub Bandidos”. Een groot deel van de doorzochte adressen is in verband gebracht met die bende. De verwachting is dat de actie de hele dag in beslag neemt. Een politiewoordvoerder kon niet zeggen of de actie maandag is besproken met minister Ard van der Steur (VVD, Justitie en Veiligheid), die in Limburg was om het probleem van motorbendes te bespreken.

Update 12.05: Ramakers is “boos en teleurgesteld” over zijn arrestatie. Dat heeft zijn advocaat Phil Boonen gezegd tegen persbureau ANP na een kort gesprek met zijn cliënt. Ramakers werd volgens Boonen “met veel bombarie” van zijn bed in Nieuwstadt gelicht. Blootsvoets en met alleen onderkleding aan werd hij geboeid afgevoerd. Boonen kan niet zeggen waarom de Bandidoschef is gearresteerd. “Op deze zaak zitten beperkingen. Dat betekent dat ik er niets over mag zeggen”. Boonen verwacht dat Ramakers vrijdag wordt voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die beslist dan over een eventuele verlenging van het voorarrest met maximaal veertien dagen.(ANP)

Ramakers was eerder verdachte in twee zware strafzaken die vier moorden omvatten.

Geweld tussen clubs

De Bandidos staat op de landelijke lijst van zogeheten Outlaw Motorcycle Gangs van de overheid. De aanpak van deze bendes heeft een hoge prioriteit voor gemeenten en justitie. Leden worden op grote schaal verdacht van betrokkenheid bij criminele activiteiten op het gebied van onder meer wapens, drugs en intimidatie. Motorbendes moeten straf- of civielrechtelijk worden aangepakt, zei minister Van der Steur. Lukt dat niet, dan moet de wet worden gewijzigd om effectiever te kunnen optreden of zulke clubs te kunnen verbieden.

De spanning rond motorbendes is in Limburg de laatste weken flink opgelopen. Bij een confrontatie tussen vijftien Bandidos en drie Red Devils [een supportclub van de Hells Angels] in Sittard vielen begin deze maand drie gewonden. “Dan volgt vrijwel zeker nieuw geweld. Ik weet zeker dat we met onze acties de afgelopen weken narigheid hebben weten te voorkomen”, zei korpschef Gery Veldhuis van de politie Limburg gisteren in NRC.

Pogingen om motorclubs te verbieden liepen eerder spaak. In de zaak tegen een Harlingse afdeling van de Hells Angels bepaalde de Hoge Raad in 2009 dat crimineel gedrag van individuele leden de vereniging niet mocht worden aangerekend.