Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Holleeder regelt privileges vanuit cel in EBI Vught’

Het exterieur van de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught.
Het exterieur van de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Foto ANP/ Robin van Lonkhuijsen

De zussen van Willem Holleeder, Astrid en Sonja, maken zich zorgen over het feit dat hun broer in staat is privileges te regelen in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught (EBI). Holleeder is daar gedetineerd sinds de belastende verklaringen van de zussen over hun broer naar buiten zijn gebracht. Wout Morra, raadsman van de zussen Holleeder, bevestigt berichtgeving hierover in De Telegraaf.

Zo heeft Holleeder geregeld dat hij zoutarm brood krijgt van een speciale bakker omdat hij het brood van de EBI niet lekker vindt. Morra: “Het gaat niet om dat brood maar om het feit dat hij privileges ritselt en daar vroeg of laat misbruik van maakt.” Astrid Holleeder vreest wraakacties van haar broer en stelt dat het Openbaar Ministerie “zeer bekwaam” omgaat met de situatie.

Telefonisch contact

Holleeder slaagde er volgens goedgeïnformeerde bronnen in op de eerste dag van zijn detentie in de EBI telefonisch contact te maken met de buitenwereld. Holleeder zou ook contact met zijn huidarts hebben die voor hem schone kleding regelt. De huidarts beaamde tegen De Telegraaf dat hij “vriendendiensten verricht”. In een reactie stelt een justitiewoordvoerder dat Holleeder wordt behandeld als ieder andere gedetineerde in de EBI en geen privileges heeft.