Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Corruptie en fraude

FIFA-officials verdacht van corruptie - onderzoek naar toewijzing WK’s

Een archieffoto van 29 oktober 2007 in het hoofdkantoor van FIFA in Zurich, Zwitserland.
Een archieffoto van 29 oktober 2007 in het hoofdkantoor van FIFA in Zurich, Zwitserland. Foto EPA / Steffen Schmidt

Negen hooggeplaatste medewerkers van wereldvoetbalbond FIFA zijn in Zwitserland opgepakt vanwege verdenkingen van corruptie in de Verenigde Staten. Mogelijk worden ze uitgeleverd aan de VS. Dat heeft de Zwitserse justitie bevestigd .

Ook zijn Zwitserse onderzoekers begonnen met een onderzoek naar de toewijzing van de WK’s 2018 en 2022. In november deed de FIFA zelf al aangifte bij het Zwiterse Openbaar Ministerie van corruptie door individuen.

Onder de verdachten zijn vice-voorzitters Jeffrey Webb en Eugenio Figueredo, meldt persbureau Reuters. Webb is van de Kaaimaneilanden en werd gezien als mogelijke toekomstige opvolger van FIFA-voorzitter Sepp Blatter, schrijft BBC-journalist Dan Roan.

Twitter avatar danroan Dan Roan FIFA Vice President Jeffrey Webb - the man many saw as Blatter’s preferred successor - one of those arrested in dawn-raid in Zurich

De Zwitserse politie is vanochtend vroeg begonnen aan de aanhouding van de verdachte officials. Ze waren in Zürich bijeengekomen voor een vergadering. Een tiental politieagenten in burger zou bij hun luxehotel zijn aangekomen, waarna ten minste twee mannen naar buiten zijn gebracht, schrijft The New York Times.

Volgens de Amerikaanse krant liep één agent het hotel uit met bewijszakken waar geld en medicijnen in leken te zitten. Het dagblad noemt de naam van een betrokkene uit Costa Rica, die via een zij-uitgang naar buiten is gebracht.

Geïnstitutionaliseerde corruptie

Aanleiding voor de aanhoudingen zijn verdenkingen van grootschalige corruptie bij FIFA in de afgelopen twintig jaar. Het zou gaan om witwassen, corruptie bij de toewijzing van wereldkampioenschappen en malversaties bij marketingdeals en de handel in uitzendrechten, zeggen drie betrokkenen bij het onderzoek tegen The New York Times.

“We waren verbijsterd over hoe lang dit door kon gaan en hoe het bijna elk deel van de FIFA raakte”, zei een betrokkene bij het strafrechtelijk onderzoek tegen het dagblad. Het was kennelijk hun manier van zaken doen, constateert de onderzoeker. “Het lijkt erop dat de corruptie geïnstitutionaliseerd was.”

Niet alle verdachten zijn nu in Zürich. Amerikaanse aanklagers willen de aanklachten tegen meer dan tien FIFA-medewerkers bekendmaken. Rond 11.00 vandaag volgt een persconferentie, waarbij FIFA-persvoorlichter Walter De Gregorio vragen van de toegestroomde pers gaat beantwoorden.

Update 11.21 uur: persconferentie begonnen

De persconferentie in Zürich van de FIFA is begonnen. Kijk hieronder live mee:

Slechte timing voor FIFA-koning

Een groot deel van het onderzoek draait om Concacaf, de voetbalbond voor Noord-Amerika, Centraal-Amerika en de Caraïben. Ook de VS en Mexico vallen eronder. De confederatie werd tussen 1990 en 2011 geleid door Jack Warner uit Trinidad en Tobago. Deze belangrijke figuur in het bestuursorgaan van de FIFA, het Executive Committee, is een van de verdachten. Hij werd eerder verdacht van illegale winst uit de doorverkoop van kaartje voor het WK in 2006 en het inhouden van bonussen voor spelers van het elftal van Trinidad en Tobago.

De timing van de arrestaties is niet bepaald gunstig voor Sepp Blatter, al zestien jaar voorzitter van de FIFA. Hij is geen verdachte, maar hij zou wel vrijdag herkozen worden voor een vijfde termijn. De vraag is of de stemming door kan gaan, schrijft de chef van onze sportredactie, Erik van der Walle.

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Voor Michael van Praag komt de inval #fifa net te laat. Maar gaat de stemming vrijdag door?

De 79-jarige Zwitser ligt al jaren onder vuur wegens corruptie rond de toewijzing van de WK’s van 2018 aan Rusland en 2022 aan Qatar. Maar corruptie of niet, de confederaties van Afrika (54 landen) en Azië (46) hebben aangegeven opnieuw op hem te stemmen. Ook in Midden-Amerika en op de Caraïben geniet Blatter steun.

KNVB-voorzitter Michael van Praag dong tot vorige week ook mee naar het FIFA-voorzitterschap. Hij trok zich terug om een front te vormen met Prins Ali Bin Al-Hussein uit Jordanië, schreef sportredacteur Maarten Scholten.

Van Praag probeerde het met een verkiezingsbelofte dat alle aangesloten landen 750 duizend euro extra zouden krijgen uit de FIFA-reserves van rond de 1,5 miljard. Maar al noemde Amnesty International hem ‘de beste kandidaat’, in het lobbycircuit van voetbalbestuurders bleek de zoon van de beroemde Ajax-voorzitter Jaap van Praag kansloos. Alleen Suriname zegde tot nu toe een stem toe, al schermde hij gisteren met grote steun uit Europa, dat in totaal 54 stemmen heeft.

Prins Ali Bin Al-Hussein heeft vanmorgen als enige tegenkandidaat van Sepp Blatter in de strijd om het voorzitterschap van de FIFA laten weten dat “het een treurige dag is voor het voetbal”.

Sportredacteur Bart Hinke schreef eerder dit jaar een portret van Blatter. Lees het hier terug: Na veertig jaar FIFA ís hij de FIFA (€)