Burgemeester van Haaksbergen stapt op na ongeluk monstertruck

Burgemeester Hans Gerritsen (PvdA) van Haaksbergen is vanavond opgestapt. “Er is onvoldoende vertrouwen” en “vertrouwen is cruciaal voor het functioneren van een burgemeester”, zei hij tijdens de raadsvergadering over het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat vorige week over het monstertruckdrama is gepubliceerd.

Burgemeester Hans Gerritsen (L) van Haaksbergen tijdens de stille tocht ter nagedachtenis aan de drie doden van het ongeluk met de monstertruck.
Burgemeester Hans Gerritsen (L) van Haaksbergen tijdens de stille tocht ter nagedachtenis aan de drie doden van het ongeluk met de monstertruck. Foto ANP / Bas Czerwinski

Burgemeester Hans Gerritsen (PvdA) van Haaksbergen is vanavond opgestapt. “Er is onvoldoende vertrouwen” en “vertrouwen is cruciaal voor het functioneren van een burgemeester”, zei hij tijdens de raadsvergadering over het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat vorige week over het monstertruckdrama is gepubliceerd.

Alle raadsfracties waren kritisch over zijn functioneren. Ze verweten hem onder meer een gebrek aan zelfreflectie. “Hij lijkt zich onvoldoende bewust te zijn geweest van zijn taak”, meende de fractievoorzitter van Leefbaar Haaksbergen Gea Costeris. “Het onverdedigbare valt niet te verdedigen”, stelde PvdA-fractievoorzitter Wim Oltwater. De fractievoorzitter van het CDA, Patrick ten Voorde, zei: “De kans om op te treden is geweest, de kans om af te treden heeft u nu.”

Vooral het feit dat Gerritsen eerder liet weten dat hij de vergunning weer zo zou verlenen, is hem kwalijk genomen. Aan het begin van de vergadering zei hij dat hij persoonlijk geen verwijtbaarheid voelt. “Er zijn wel fouten gemaakt. Ik erken deze fouten, neem kritiek ter harte en bied excuses aan.”

Annette Toonen, NRC-correspondent in Oost-Nederland, was aanwezig bij de vergadering.

Twitter avatar jeemgee Annette Toonen Ook hard oordeel coalitiepartner D66: ‘Zelfreflecterend vermogen ontbreekt. Kan burgemeester het vertrouwen wel herstellen?’ #monstertruck
Twitter avatar jeemgee Annette Toonen Nu schorsing raad Haaksbergen. Vraag is eigenlijk alleen nog gaat burgemeester uit zichzelf weg of laat hij zich wegsturen. #monstertruck

Over het ongeluk

Een monstertruck reed in september vorig jaar op het publiek in tijdens het evenement Auto Motor Sportief in Haaksbergen (maps). Na het ongeluk moesten brandweerauto’s, ambulances en traumahelikopters worden ingeschakeld. Er kwamen drie mensen om het leven, 28 mensen raakten gewond. De chauffeur van de motortruck, Mario D., wordt door het OM verdacht van dood door schuld en van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. De chauffeur betuigde eerder al medeleven aan de slachtoffers via een brief in De Telegraaf.

WAARSCHUWING: onderstaande beelden kunnen als schokkend worden ervaren.