Besluit over gaswinning Terschelling pas medio volgend jaar

Minister van Economische Zaken, Henk Kamp is aanwezig bij een manifestatie tegen gaswinning op Terschelling.
Minister van Economische Zaken, Henk Kamp is aanwezig bij een manifestatie tegen gaswinning op Terschelling. Foto ANP / Martijn Beekman

Minister Kamp (Economische Zaken, VVD) neemt niet al deze zomer, maar pas medio volgend jaar een besluit over gaswinning op Terschelling. Dat zei de minister vanmiddag op een manifestatie tegen de gaswinning op Het Plein in Den Haag.

Oliemaatschappij Tulip Oil heeft een vergunning aangevraagd aan om gas te winnen uit een bel onder de Noordzee, 3 tot 6 kilometer voor de kust van Terschelling. Het bedrijf heeft sinds 2013 een concessie voor een proefboring, maar nog geen definitieve vergunning. Kamp zei eind vorige maand dat hij de aanvraag voor een vergunning “rustig en zorgvuldig” gaat bekijken, maar een besluit werd voor of tijdens de zomer verwacht.

De afgelopen tijd is de weerstand tegen de boringen op Terschelling echter toegenomen. Zo sprak de gemeenteraad van Terschelling zich unaniem uit tegen de gasboringen en liet PvdA-Kamerlid Jan Vos vanochtend weten dat de partij zich definitief tegen nieuwe gasboringen bij de Waddeneilanden keert. Vanochtend vond op Het Plein in Den Haag een manifestatie plaats tegen de gaswinning waarbij honderden betogers aanwezig waren. De tegenstanders vrezen dat natuur en milieu onder de boringen zullen lijden en dat de opbrengsten klein zullen zijn.

‘Beter rekening houden met natuurbelangen’

Kamp zei vanmiddag op de manifestatie dat hij de invoering van de nieuwe Mijnbouwwet wil afwachten voor hij een besluit neemt. De invoering van deze wet, die na de zomer wordt verwacht, moet helpen om een “bredere afweging” te maken, zegt Kamp, “waarbij ook beter rekening gehouden kan worden met natuur- en landschapsbelangen”. Omdat de Mijnbouwwet nog na de zomer nog door beide Kamers moet, gaat het thema rond de gasboring op Terschelling pas medio volgend jaar weer echt spelen, aldus de minister:

“Het is niet zo dat er even snel een besluit genomen wordt over gaswinning op Terschelling. Dat gaat heel zorgvuldig en heel geleidelijk.”

Lees ook: ‘Terschelling wil frisse lucht, geen gas’, een reportage uit februari. (€)