Recordwinst voor Ryanair - prijsvechter wil 100 miljoen reizigers

Foto: Ryanair

Ryanair heeft in het afgelopen boekjaar 66 procent meer winst geboekt. De winst kwam daardoor uit op 867 miljoen euro, wat opnieuw een record betekende voor de Ierse vliegtuigmaatschappij.

De dertigjarige prijsvechter presteerde beter dan analisten van te voren hadden voorzien, meldt het bedrijf zelf bij de vandaag gepubliceerde cijfers over het boekjaar dat liep tot eind maart.

Het aantal klanten steeg van 81,7 vorig jaar naar 90,6 miljoen dit jaar, een stijging van 11 procent. Vooraf was gemikt op een stijging van vier procent. Dat de reisschema’s veel vroeger bekend zijn, heeft volgens de vliegmaatschappij bijgedragen aan de hogere groei. In het lopende boekjaar hoopt het bedrijf de grens van honderd miljoen reizigers te doorbreken.

De groei van het aantal passagiers en een iets hogere omzet per passagier zorgde voor een twaalf procent hogere omzet van 5,6 miljard euro. De winstmarge steeg mede omdat het bedrijf zegt klantvriendelijker te zijn geworden.

De winst had nog hoger uit kunnen vallen als Ryanair geen langetermijncontracten had afgesloten voor kerosine. Door die contracten profiteerde de maatschappij namelijk niet van de gedaalde olieprijs. Voor volgend jaar zegt het bedrijf goedkopere contracten te hebben bedongen. Ryanair verwacht volgend jaar een nog hogere winst te maken van tussen de 940 en 970 miljoen euro.