Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Plasterk: geen aanwijzingen voor Duitse spionage

Volgens minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken is Nederlands internetverkeer niet afgetapt.
Volgens minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken is Nederlands internetverkeer niet afgetapt. Foto ANP / Martijn Beekman

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk zijn er geen aanwijzingen dat Duitse en Amerikaanse inlichtingendiensten internetverkeer dat via Nederland loopt, hebben afgetapt. Plasterk schrijft dat in een brief vandaag aan de Tweede Kamer.

De Oostenrijkse politicus Peter Pilz vertelde vorige week aan het tijdschrift Der Spiegel over spionage door de Duitse Bundesnachrichtendienst (BND) en de Amerikaanse National Security Agency (NSA). De inlichtingendiensten zouden in de periode 2005 tot 2008 internetverkeer naar Nederland, Oostenrijk en Frankrijk in Duitsland hebben afgetapt met medewerking van het telecombedrijf Deutsche Telekom.

Plasterk noemde het “in algemene zin onacceptabel” dat buitenlandse diensten in Nederland spioneren. In de brief schrijft hij nu ‘namens de Nederlandse minister van Defensie’ dat er geen ‘onderbouwing’ is voor de stellingen van Pilz.

In Duitsland speelt sinds vorige maand de zogenoemde BND-affaire. Het gaat daarbij om de verdenking dat de BND vanaf 2008 in samenwerking met de Amerikaanse NSA Europese politici en bedrijven heeft bespioneerd. Bondskanslier Angela Merkel, eindverantwoordelijk voor het toezicht op de inlichtingendiensten, is door de kwestie in verlegenheid gebracht.