Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Jonge generatie omarmt Bouterse

Partij Bouterse wint ruim de parlementsverkiezingen. Voor het eerst haalt één partij de absolute meerderheid.

De Surinaamse president Desi Bouterse brengt zijn stem uit tijdens de parlementsverkiezingen. De veroordeelde drugscrimineel, moordverdachte en oud-dictator stevent af op een tweede termijn.
De Surinaamse president Desi Bouterse brengt zijn stem uit tijdens de parlementsverkiezingen. De veroordeelde drugscrimineel, moordverdachte en oud-dictator stevent af op een tweede termijn. Foto PIETER VAN MAELE/ANP

Rond half drie in de nacht barst het feest los in het hoofdkwartier van de Nationale Democratische Partij van president Desi Bouterse. De omvang van de zege is duidelijk: de partij groeit met 9 zetels naar 27. Zo heeft de NDP iets bereikt wat nog nooit een Surinaamse partij lukte: een absolute meerderheid in het parlement.

Niets lijkt een nieuwe ambtstermijn van Bouterse – in Nederland veroordeeld voor drugshandel en hoofdverdachte in het stilgelegde Decembermoordenproces – in de weg te staan. Oppositieblok V7 van ex-drugsbestrijder en ex-Justitieminister Chan Santokhi valt volgens de voorlopige uitslag terug van 22 naar 17 zetels. Santokhi had als thema vooral bestrijding van de omvangrijke corruptie.

Onder de overkapping van het NDP-centrum zwaaien en dansen mannen met rastahaar onder paarse partijvlaggen bij oorverdovende muziek. „Het volk heeft getoond waardering te hebben voor wat we onder moeilijke omstandigheden deden”, zegt minister van Buitenlandse Zaken Winston Lackin. „We hebben vanaf 1987 [einde van de militaire dictatuur] dwars door etnische en religieuze groepen heen keihard onze nationale boodschap verkocht. We hopen vanaf morgen samen met alle Surinamers dit land tot grotere hoogten te kunnen brengen.”

De NDP haalt niet de tweederde meerderheid die Bouterse nodig heeft om direct door het parlement te worden herkozen. Verwacht wordt daarom dat de Verenigde Volksvergadering bijeenkomt, die bestaat uit 933 personen: de 51 parlementariërs, aangevuld met regionale gekozenen. Deze kiest de president bij meerderheid. In de voorlopige uitslag haalt de NDP ook daar de absolute meerderheid.

Sociale ambities, lastige keuzes

Hoe kan het dat Suriname weer voor de veroordeelde drugshandelaar, moordverdachte en oud-dictator weer Bouterse kiest? De vraag lokt bij Giwani Zeggen, een jonge en vlijmscherpe columnist in dagblad De Ware Tijd, een zucht van ergernis uit. „Jongeren die zijn geboren na 1980 zien hem niet als moordenaar, maar als charismatisch leider”, zegt hij. „Dat er in 1982 ooit mensen zijn vermoord [vijftien tegenstanders van Bouterse’s militaire regime] is niet van eminent belang. Wél dat ze grond krijgen om een huis te bouwen, en dat de doktersrekening wordt betaald.”

En daar zorgde Bouterse voor. Hij voerde een ambitieus sociaal plan door: minimumloon, algemene ziektekostenverzekering, hogere kinderbijslag en AOW. Zeggen: „Ik krijg ook niet aan mijn buurjongen uitgelegd dat Nederlanders op een racist als Wilders stemmen.”

Er zijn zorgen over de gezondheid van Bouterse (69). Hij was zichtbaar vermoeid en kwam tijdens de afsluiting van de campagne soms nauwelijks uit zijn woorden.

Bouterse wachten moeilijke beslissingen. Door de sterke prijsdaling van olie en goud (90 procent van de export) en de sterk gestegen uitgaven is de bodem van de schatkist bereikt en zijn schulden sterk gegroeid. De private sector vreest nieuwe sociale cadeautjes, zoals loonsverhogingen bij de overheid: 62 procent van de werkenden is (semi-)ambtenaar. Volgens columnist Zeggen heeft Bouterse een historische kans Suriname te veranderen. „De NDP kan mislukkingen niet langer afschuiven op coalitiepartners.”