Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Jan Marijnissen wil stoppen als partijvoorzitter van de SP’

Jan Marijnissen na het horen van de uitslag van de eerste exitpoll tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in 2012.
Jan Marijnissen na het horen van de uitslag van de eerste exitpoll tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in 2012. Foto: ANP/BAS CZERWINSKI

Jan Marijnissen is van plan om te stoppen als partijvoorzitter van de Socialistische Partij (SP). Dat blijkt uit een interview met EenVandaag dat vanavond wordt uitgezonden.

Marijnissen wil stoppen omdat de partij er naar eigen zeggen goed voor staat. Op dit moment wordt er gekeken naar een opvolger, maar over mogelijke kandidaten is nog niks bekend.

Kritiek op Marijnissen

Het voorzitterschap was de laatste functie die Marijnissen nog bekleedde binnen de SP. In 1994 kwam de Ossenaar in de Tweede Kamer en werd toen fractievoorzitter. Dat bleef hij tot 2008. Onder zijn leiding werd de partij een geduchte concurrent voor de PvdA op links.

Ondanks zijn aftreden als fractievoorzitter bleef Marijnissen in de hoedanigheid van partijvoorzitter nog steeds een enorme invloed hebben op de partij. Zo beschikt hij nog altijd over een werkkamer in de Tweede Kamer, ook al is hij jaren geleden gestopt met zijn werk als parlementariër.

De laatste tijd stond diens positie ter discussie. Zo stelde de Brabantse SP-gedeputeerde Johan van den Hout in NRC dat Marijnissen weliswaar “fantastische dingen” heeft gedaan voor de partij, maar dat hij ook het vrije debat in de SP verhinderde:

“Die man is zo autoritair, het is bij de wilde beesten af.”

Lees in NRC: ‘SP’ers zijn ook gewoon realo’s’