Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

In welke woorden zet ik het op Facebook?

Korte serie over hoe jongeren omgaan met rouw en verlies. Vandaag: Katja Renkers. Zij verloor haar ouders en broer nog geen jaar geleden bij de ramp met de MH17. Hoe een persoonlijk verlies publiek wordt via media en social media.

Foto’s Anaïs López

Katja Renkers (20) was 19 toen haar ouders en broertje Tim vorig jaar omkwamen bij de ramp met het MH17-toestel. Ze woonde nog thuis. Omringd door foto’s van haar vader, moeder en broertje vertelt Katja vanuit haar ouderlijk huis hoe het is als je persoonlijke verlies publiek wordt via media en social media.

Veel plezier en Ik hou van je hebben we nog tegen elkaar gezegd in de familie-whatsappgroep. Tien minuten voor hun vertrek. Die whatsappgroep heb ik maar twee keer durven openen na 17 juli. Een week na de ramp stond alles er nog in. Een paar maanden later de melding dat mijn moeder uit de groep was verwijderd en mijn broertje de groep had verlaten. Ik schrok. Nog steeds begrijp ik het niet. Het moet betekenen dat iemand anders hun nummer of telefoon gebruikt. Waarom zou je dat doen? En hoe kan het dat zo’n telefoonnummer gewoon nog werkt?

Ik huilde toen ik ze wegbracht. Stom vond ik dat, ik zou ze toch gewoon over vier weken weer zien? Mijn eigen vakantie met vriendinnen was al geboekt, anders was ik met ze meegegaan. Bij het wegrijden keek ik nog een laatste keer naar Tim en mijn ouders in de achteruitkijkspiegel. Bijna reed ik tegen een andere auto aan. Gelukkig zag mijn vader het niet, ik reed in zijn leaseauto. Ze waren bezorgd of ik wel veilig thuis zou komen vanaf Schiphol met die auto. Was ik maar bezorgd om hen geweest.

Die middag verscheen er een melding van NU.nl op mijn telefoon: vliegtuig, neergestort, Oekraïne. Ik lag op het strand in Zandvoort. „Dat is hun vliegtuig”, dacht ik meteen. Maar het was half vijf en ze waren om twaalf uur vertrokken, ik begon te twijfelen. Oekraïne, daar ben je toch wel binnen twee uur? Achter een geleende laptop in een strandtent zei mijn vriend: „Kijk maar niet”, en hij legde zijn handen voor mijn ogen. ‘Vermoedelijk is het toestel uit de lucht geschoten’ las hij.

Ik belde met Schiphol om meer informatie te krijgen maar de dame aan de lijn dacht dat ik van de pers was en wilde mij niets vertellen. Een bizarre situatie, wie gaat er nu liegen dat zijn familie aan boord van een neergestort vliegtuig zou kunnen zitten?

Iedereen wilde weten wat er gebeurd was. Mensen belden mij op: „Is het waar?”, vroegen ze. Dat wilde ik niet, dus ik zette het op Facebook. ‘Wat een mooie reis had moeten worden is nu een ondenkbare nachtmerrie. Lieve papa en mama en Tim, ik zal elke dag aan jullie denken, jullie zijn voor altijd in mijn hart.’ Als ik het nu teruglees, heb ik het idee dat ik het wat te gemakkelijk heb gezegd. Liever had ik het anders gedaan, maar ik weet nog steeds niet hoe. Gelukkig heb ik er alleen maar lieve en mooie reacties op gekregen.

Toen ik de eerste dagen naar het nieuws keek, staarde ik verdoofd naar het scherm. Een paar maanden later ben ik zelf gaan zoeken op internet naar beelden van de ramp. In eerste instantie zocht ik hun spullen, ik wist dat ze een rode koffer mee hadden. ‘MH17’ typte ik in op Google Afbeeldingen. Dat had ik beter niet kunnen doen, ik had me geen moment gerealiseerd dat je dan niet alleen maar spullen te zien krijgt. De meest gruwelijke foto’s kwam ik tegen, lichamen waar zelfs het gezicht van te zien was. Ik moest ernaar kijken van mezelf. Mijn vader, moeder en broertje waren nog niet geïdentificeerd, wat als ze zomaar op internet stonden? Op een gegeven moment dacht ik mijn vader te zien. Ik wilde dat de foto’s weggingen en was ontzettend kwaad. Achteraf bleek het niet mijn vader te zijn maar ik bleef kwaad. Ik heb ze dan wel niet gevonden tussen die foto’s maar misschien heeft iemand anders wel zijn ouders of kind herkend.

Als er paspoorten op het nieuws of op Google Afbeeldingen voorbijkwamen, keek ik of ik die van mijn ouders of Tim ertussen zag. Ik wilde ze zo graag terug maar vond ze niet. Misschien is dat beter – ik had er ook niets mee gekund. Ik ben heel boos geweest dat mensen spullen weghaalden van de rampplek. Op Facebook postte een Oekraïens of Russisch meisje een foto met ‘mascara uit Amsterdam’ als bijschrift, afschuwelijk. Op mijn telefoon kwam allerlei informatie vanzelf binnen, ook al probeerde ik het nieuws te mijden. Toch vond ik het heel rot toen MH17 op een gegeven moment minder in het nieuws was. Mensen mochten het niet nu al vergeten. Soms schrik ik als het wel weer in het nieuws verschijnt. Ik ben bang om nieuwe dingen te horen en vraag me altijd af wat ze nu weer gaan zeggen. Ander nieuws kan me niet raken, mijn eigen nieuws is nog te vers.

Hopelijk wordt de dag van nationale rouw dit jaar herhaald. Ik vind het mooi dat er een dag wordt uitgeroepen waarop iedereen zijn verdriet herdenkt. Misschien niet eens alleen voor MH17 maar voor alle ellende in de wereld. Mijn vriend en ik waren erbij toen de eerste kisten aankwamen in Eindhoven. Ik heb mij er toen een beetje voor afgesloten, het weggedrukt. ‘Er komt nu gewoon een vliegtuig aan’, probeerde ik te denken. Ik ben eerder weggegaan, we reden ongeveer een uur voor de rouwstoet uit. Ik zag allemaal mensen langs de kant staan. Echt, honderden mensen. Wat doen jullie hier, dacht ik. Ga naar huis, ga weg!

We besloten te stoppen, ik wilde toch de rouwstoet zien. Anoniem, tussen de menigte langs de snelweg. Ik zag mensen huilen, klappen. Ik schakelde om: dit is geen aanstellerij, mensen betuigen steun. Als ik er nu op terugkijk, vind ik nog steeds dat daar iets moois gebeurde. Ik huilde, maar mensen naast mij ook. Ik dacht: die meneer en die mevrouw naast mij weten niet wie ik ben, ze denken dat ik ook maar een toeschouwer ben. Iets in mij wilde roepen: ‘weten jullie wel waarom ik hier sta?!’ Ik hield me stil.

Heel Nederland weet ervan en dat is aan de ene kant heel fijn, ik hoef nooit iets uit te leggen. Als ik ‘MH17’ zeg, weet iedereen waar ik het over heb. Maar tegelijkertijd gaat het om zoiets groots dat het niet alleen meer van mij is.

Ik wil mezelf beschermen. Het verdriet zit achter een deurtje en dat deurtje houd ik dicht. Heel soms gaat het open, maar niet te vaak. Ik voel me de hele dag verdrietig maar heb een trigger nodig voordat ik kan huilen. Die trigger kan iets heel stoms zijn: een reclame voor Moederdag, of een film waarin iemand gaat trouwen. Het is zo groot. Je ouders zijn de mensen die je maken tot wie je bent. De mensen die onvoorwaardelijk van je houden zijn er niet meer. Dat onvoorwaardelijke ga ik niet meer bij iemand anders vinden. Ik ben wees, ik vind het een rotwoord. Nooit meer zal ik iemand papa of mama noemen, ik zal niet samen met Tim volwassen worden. Dat vind ik nog steeds onvoorstelbaar.”