Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Hoe ‘jihadist’ Jejoen naar Syrië vertrok, heimwee kreeg en werd opgehaald

“Je gaat nog veel van hem horen liefje”, zegt een trotse vader over zijn zijn zoon tijdens een Belgische talentenjacht. En inderdaad: vier jaar later domineert zijn zoon Jejoen Bontinck het nieuws, maar niet vanwege zijn danstalent. Jejoen is het gezicht geworden van jonge Belgische Syriëstrijders.

Jejoen Bontinck tijdens het Sharia4Belgiumproces.
Jejoen Bontinck tijdens het Sharia4Belgiumproces. Foto EPA / Julien Warnand

“Je gaat nog veel van hem horen liefje”, zegt een trotse vader over zijn zijn zoon tijdens de Belgische talentenjacht “Move Like Michael Jackson”. En inderdaad de vader heeft gelijk: vier jaar later domineert zijn zoon Jejoen Bontinck het Belgische nieuws, maar niet vanwege zijn danstalent. Jejoen is het gezicht geworden van jonge Belgische Syriëstrijders.

Jejoen Bontinck is vijftien als het minder gaat op school. Hij haalt slechte cijfers, moet naar een andere school en zijn vriendin dumpt hem. In een nieuwe zoektocht naar de liefde, loopt de dan 16-jarige Bontinck tegen een Marokkaans meisje aan. Het klikt, maar als Bontinck haar wil blijven zien, moet hij zich verdiepen in de islam. Hij volgt haar advies op, gaat achter zijn computer zitten en tikt op Google in: “Wat is islam?” Op 1 augustus 2011, de eerste dag van de Ramadan, gaat Bontinck naar De-Koepel moskee in Antwerpen. Hij bekeert zich tot de islam. Daar blijft het niet bij: Jejoen radicaliseert en op 21 februari 2013 zit hij in het vliegtuig richting Syrië.

Reis naar jihad

In de indrukwekkende longread van The New YorkerJourney to Jihad” vertelt journalist Ben Taub het verhaal over hoe Jejoen Bontinck bij Sharia4Belgium terecht kwam, vertrok naar Syrië, daar meer dan zes maanden gevangen gehouden werd, en weer terugkeerde.

Twitter avatar bentaub91 Ben Taub My 9000-word investigation into the European jihadi pipeline is now out in The New Yorker: http://t.co/i50gaPeXp9

Naar schatting zijn er vierduizend Europese jihadisten naar Syrië vertrokken sinds het uitbreken van de oorlog in 2011. Meer dan vierhonderd van deze jihadisten komt uit België. Een deel van hen keert na enige tijd weer terug naar Europa en een deel van hen gaat naar “het paradijs”. Jejoen Bontinck keerde na acht maanden terug, omdat hij heimwee had. Zijn vader haalde hem op.

Dambruggestraat 17

Drie maanden nadat Bontinck zich bekeerd had tot de islam, kwam hij in aanraking met de radicale moslimorganisatie Sharia4Belgium. Hij bracht steeds meer tijd door in Dambruggestraat 17, het hoofdkwartier van de organisatie. Zijn ouders vonden wel dat hij veel weg was, maar Bontinck stelde hen gerust: “ik game veel bij mijn vrienden”. Zijn ouders geloofden hem. Tot een persconferentie van Sharia4Belgium live uitgezonden werd op een regionale omroep in België. Vader Dimitri Bontinck stemde af op de zender en zag zijn zoon naast Fouad Belkacem, de leider van Sharia4Belgium, zitten. Kort na de ontdekking bracht vaders een bezoekje Dambruggestraat 17. Hij vond niets dat erop wees dat zijn zoon zich aansloot bij een radicale moslimorganisatie.

Daarna ging alles in een stroomversnelling vertelt Jejoen aan de journalist van The New Yorker:

Ik vertelde mijn ouders dat ik een weekend naar Amsterdam ging, pakte mijn koffer en vertrok naar Schiphol. Daar miste ik het vliegtuig, omdat ik te lang bij de Burger King zat, maar uiteindelijk vloog ik naar Turkije en werd door iemand naar Syrië gebracht.”

Zoektocht

Nadat bekend wordt dat Jejoen zich in Syrie bevindt, start zijn vader een zoektocht. Ex-militair Dimitri Bontinck gaat samen met een Nederlandse journalist en een Mexicaanse fotograaf op pad. Vanuit België wordt alles op de voet gevolgd. Uiteindelijk vindt hij zijn zoon.

Terug in België wordt Jejoen opgepakt. In afwachting van het proces, belt Jejoen de journalist van The New Yorker met een onbekend nummer. Jejoen heeft geld nodig hij wil met zijn vriendin naar Turkije “vakantie vieren”. De journalist werkt niet mee. Uiteindelijk geeft Jejoen zijn vader het geld, want zijn zoon zou nooit meer gaan vechten in Syrië. Jejoen en zijn vriendin worden opgepakt op het vliegveld van Brussel.

De gouden getuige

Eind februari dit jaar volgt de uitspraak tegen Jejoen en andere leden van Sharia4Belgium. Jejoen krijgt een lichte straf van veertig maanden, omdat hij meegewerkt heeft aan het gerechtelijke onderzoek.

Lees hier het hele verhaal over Jejoen Bontinck, zijn vader en Sharia4Belgium.