Een lespakket voor kleine Mark Zuckerbergs

Bedrijf: Bomberbot
Oprichter: Cristian Bello (25)
Medewerkers: 7

Neelie Kroes noemde Bomberbot onlangs ‘de meest innovatieve startup van 2015’. Bomberbot is een lespakket waarmee kinderen leren programmeren en computersystemen leren begrijpen.

Voor wie is het?

Voor kinderen van 7 tot 11 jaar. Bomberbot verkoopt lespakketten aan scholen, die dit dus als ‘extra’ kunnen aanbieden aan hun leerlingen. Voor een klas kost dat 250 euro per jaar. Dat is het verdienmodel: het verkopen van de software. De game draait op computers en tablets. Er wordt aan een app gewerkt.

Waarom zou je dit willen?

In het Verenigd Koninkrijk hoort programmeren al bij de verplichte lesstof voor kinderen. In Nederland nog niet. Neelie Kroes maakt zich er hard voor hard om hier het programmeren op het programma te zetten. Bomberbot merkt dat docenten bang zijn omdat ze zelf te weinig it-kennis hebben om de kinderen iets te kunnen leren.

Hoe ziet het lesprogramma eruit?

In de klas leren de kinderen eerst fundamentele concepten en begrippen van programmeren. Daarna kan er thuis of op een computer in de klas mee worden geoefend. Dat gaat via een spel, waarmee ze hun eigen robot programmeren en puzzels oplossen.

Zijn er meer lespakketten voor kinderen?

Jazeker. Denk aan Scratch, Codekinderen en RoboMind Academy. En dan zijn er nog veel apps en websites waar kinderen zichzelf kunnen leren programmeren. Bomberbot kiest specifiek voor de focus van een lespakket voor docenten, zodat zij zich comfortabel voelen om les te geven.

Waar wordt de game gespeeld?

Tien scholen doen nu mee aan het volledige lespakket (16 lessen), en 150 scholen hebben de eerste drie gratis proeflessen gedaan.