Wat doe jij eigenlijk?

De directeur van CPNB komt altijd binnen met een ochtendkreet

instagram.com/nrcqnl

NRC Q wil alles weten van jouw werkdag. En van die van Eppo van Nispen (50), de directeur van stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek. CPNB organiseert onder meer de Boekenweek.

Hoe laat ben je opgestaan en wat is je ochtendritueel?

“Om half zeven stond ik op. Ik ben een kortslaper, gemiddeld vier uur en dan is het wel gedaan. Dat zeg ik niet om stoer te zijn. Ik las laatst nog dat mensen die kort slapen eerder doodgaan, dat vind ik verschrikkelijk. Ik ga mezelf dwingen langer te slapen.

“Als ik naar mijn werk ga, geef ik hier en daar nog wat kussen, knuffel de hond, zeg mijn allerliefste gedag. Het is elke ochtend heel romantisch bij ons thuis.”

Wat doe je stiekem op kantoor dat je collega’s niet weten?

“Niets, ik denk dat mijn collega’s juist moesten wennen aan dat ik me nergens voor schaam. Ik doe best wel gek en ik maak veel lawaai.”

Veel lawaai? Op welke manier?

“Ik kom altijd binnen met een ochtendkreet. Men weet dat ik er ben.” Luidkeels doet Eppo zo’n kreet voor aan de telefoon.

Hoe moet ik dit nu opschrijven?

“Gewoon, zoiets van ‘hij doet een gil aan de telefoon van vrolijkheid, zodat de oren tuiten’. En zoals je merkt, niemand hier reageert of komt vragen wat er aan de hand is. Ze zijn het gewend.”

Waar ben je op dit moment?

“Ik staar uit het raampje van ons statige pand in Amsterdam, met uitzicht op de Herengracht en rondvarende toeristen. Het leuke is dat het pand naast ons veel mooier is. Maar er zit een beetje vertraging in wat op die boot wordt verteld en de reactie van mensen. Dus ze maken allemaal foto’s van ons pand. Ik zwaai vaak, dat staat wel leuk, denk ik.”

Eppo van Nispen, directeur van de CPNB, staat deze keer niet zwaaiend op de foto.

Een foto die is geplaatst door NRCQ (@nrcqnl) op

Van hoe laat tot hoe laat mogen mensen je bellen met werkvragen?

“Iedereen mag bellen, ook ’s avonds of diep in de nacht. Maar nummers die ik niet ken, neem ik niet op. Allerlei mensen hebben mijn mobiele nummer. Soms begint iemand die ik niet ken gelijk met een heel verhaal. En ik ben te beleefd opgevoed om dan op te hangen.”

Waar heb je deze week het meeste zin in?

“We gaan met het bestuur met een boot de Waddenzee op, plannen maken voor de komende vier jaar. Niemand kan de boot af, dus we zijn dertig uur tot elkaar veroordeeld, met twaalf mensen. En een schipper. Gezien het gezelschap is het wel handig iemand mee te nemen met verstand van varen.”

Hoeveel vrienden heb je op je werk?

“Er zijn best collega’s die ik beschouw als echte vrienden. De vraag is meer of ik dat uitgesproken heb tegen ze. Vriendschap op je werk is lastig in een hogere positie, omdat het kan leiden tot gesprekken als ‘zie je, zij zijn vrienden, hij trekt voor’. Ik haat nepotisme. Ik spreek het eerder uit als ik al bij een bedrijf weg ben.”

Leuke rubriek? Eerdere afleveringen lees je hier. Ook over de directeur van de Consumentenbond die op vakantie geen e-mail meer mag lezen en de tong van Sander in het oor van 3FM-dj Coen.

Van wie wil jij weten wat hij of zij eigenlijk doet? Of vertel je zelf graag over je werkdag? Laat het ons weten via de knop ‘mail de redactie’.

    • Jolanda van de Beld