Grote overwinning voor Bouterse en NDP in Suriname

Desi Bouterse gisteren tijdens de parlementsverkiezingen in Suriname. De 51 nieuw gekozen parlementariërs bepalen wie de volgende president van Suriname wordt.
Desi Bouterse gisteren tijdens de parlementsverkiezingen in Suriname. De 51 nieuw gekozen parlementariërs bepalen wie de volgende president van Suriname wordt. Foto ANP Pieter van Maele

Na telling van praktisch alle stemmen heeft de Nationale Democratische Partij (NDP) van de huidige president Desi Bouterse een grote overwinning geboekt bij de parlementsverkiezingen in Suriname. De NDP krijgt 27 zetels, 9 meer dan eerst.

De grootste oppositiepartij V7 heeft zeventien zetels gehaald, vijf minder dan nu, coalitiepartner Alternatieve Combinatie van Ronnie Brunswijk krijgt er vijf. Het is niet eerder voorgekomen dat één partij een meerderheid in het parlement heeft. De partij kan nu waarschijnlijk in haar eentje een regering vormen, maar niet alleen haar president kiezen. Daarvoor zijn 34 zetels nodig.

Binnen twee maanden kiest het parlement, de Assemblee, de president en vicepresident. Volgens de Surinaamse kieswet hebben beiden de steun nodig van twee derde van de parlementsleden om meteen gekozen te kunnen worden. De verwachting is dat de nieuwe president in de Verenigde Volksvergadering zal worden gekozen (het parlement plus ruim 800 leden van gekozen lokale organen) waar de NDP ook de meerderheid zal hebben waarschijnlijk.

In een eerste reactie zegt Chandrikapersad Santokhi van V7 de uitslag te accepteren.

“Het volk heeft gesproken. Daarom buigen wij ons hoofd. Daarvoor zijn we democraten.”

Bouterse geliefd wegens economisch beleid

Dat de NDP en V7 de grootste partijen zouden worden is geen verrassing. De kans dat Bouterse, die kandidaat is voor de NDP, herkozen wordt als president is groot. Bouterse is populair in eigen land: zijn regering voerde een sociaal programma door. De kinderbijslag ging omhoog, de AOW steeg, het schoolgeld werd afgeschaft, er kwam een algemene zorgverzekering (gratis voor kinderen en bejaarden) en het minimumloon en een pensioenstelsel werd ingevoerd.

Dat wil niet zeggen dat zijn beleid verstandig is, schreef NRC dit weekend:

Dat de ratingbureaus en het IMF de regering manen te bezuinigen en betwijfelen of zijn sociale beleid op korte termijn betaalbaar is, zegt Bouterse er niet bij. Na voorspoedige jaren zijn de inkomsten uit olie en goud namelijk drastisch gedaald, en de staatsschuld loopt snel op. Het verschil tussen de straatwaarde van de Surinaamse dollar en de officiële koers groeit.

Desi eerder veroordeeld

Het verleden van de oud-dicator en zijn rol tijdens de Decembermoorden in 1982, waarbij vijftien tegenstanders van zijn militaire bewind werden vermoord, speelde nauwelijks een rol tijdens de campagne. Een amnestiewet die hij in 2012 aannam, zorgde ervoor dat het proces tegen hem kwam stil te liggen.

Eerder werd de voormalig legerleider in 2000 door het Haagse gerechtshof veroordeeld tot elf jaar cel wegens cocaïnehandel. Vorige week zei Arthur Docters van Leeuwen, destijds procureur-generaal van het OM, dat minister van Buitenlandse zaken Hans van Mierlo in 1997 op oneigenlijke gronden de arrestatie van Bouterse in Brazilië verhinderde.

In maart werd zoon Dino, die werkte bij de Surinaamse antiterreureenheid, in de VS veroordeeld tot 16 jaar voor drugs- en wapensmokkel.