‘Boko Haram doodde 43 mensen bij aanval’

AFP / Stringer
AFP / Stringer Een meisje die ontvoerd was door Boko Haram in een kamp voor ontheemden in noordoost-Nigeria. Het meisje is een van de 31 kinderen jonger dan twaalf jaar die zijn gered uit de wouden van Sambisa.

Tijdens een vijf uur durende aanval in de Nigeriaanse staat Borno heeft terreurgroep Boko Haram minstens 43 mensen vermoord. Dat zeggen althans getuigen tegen persbureau Reuters.

De aanval zou zaterdagmiddag hebben plaatsgevonden, door zo’n vijftig strijders van Boko Haram. Door slechte communicatiemogelijkheden duurt het vaak een paar dagen voordat berichten van een aanval naar buiten komen.

Malam Yusuf Mohammed, een inwoner van de betreffende plaats (Gubio, in het noordoosten) schat dat meer dan vierhonderd huizen in brand zijn gestoken.

“Ze kwamen, schoten, dreigden iedereen te vermoorden. Eerst staken ze heel veel huizen in brand, daarna onze voertuigen en motoren. We verloren 43 mensen, onder wie twee kinderen.”

Boko Haram verloor terrein

Door een aantal succesvolle tegenaanvallen van het Nigeriaanse leger - gesteund door Tsjaad, Niger en Kameroen - verloor Boko Haram de afgelopen maanden juist terrein. De terreurgroep, sinds zes jaar bezig aan een militair offensief voor een islamitische staat, had ooit een gebied in handen zo groot als België. De meeste strijders hebben zich teruggetrokken in de wouden van Sambisa.

Organisaties als Amnesty International rapporteerden in het recente verleden uitgebreid over gruwelijkheden die Boko Haram (en overigens ook regeringssoldaten) beging onder de bevolking. Mannen werden afgeslacht, vrouwen en meisjes meegevoerd om te worden uitgehuwelijkt aan strijders, om regeringssoldaten in hinderlagen te lokken of om zelfmoordaanslagen uit te voeren.

Lees ook: ‘Zes maanden oorlogsbuit van Boko Haram’, het verhaal van een van de ontvoerde vrouwen die onlangs werden bevrijd uit handen van Boko Haram (€).