Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wetenschap

Wiskundige John Nash, bekend van A Beautiful Mind, overleden

John Nash tijdens een persconferentie in 2008. De wiskundige is gisteren tijdens een auto-ongeluk om het leven gekomen.
John Nash tijdens een persconferentie in 2008. De wiskundige is gisteren tijdens een auto-ongeluk om het leven gekomen. Foto ANP/EPA/EMILIO NARANJO

De Amerikaanse wiskundige John Nash is bij een auto-ongeluk om het leven gekomen. Ook zijn vrouw Alicia overleefde het incident niet. Nash is bekend geworden van zijn werk op het gebied van speltheorie en zijn gevecht met schizofrenie. De film A Beautiful Mind is losjes gebaseerd op het levensverhaal van Nash.

Volgens de politie van New Jersey reed Nash gisterochtend met zijn vrouw in een taxi toen een inhaalmanoeuvre mislukte. De taxi kwam met hoge snelheid in de vangrails terecht waardoor Nash en zijn vrouw uit de auto werden geslingerd. Volgens de politie droeg het echtpaar geen autogordels. De taxichauffeur heeft het ongeluk overleefd en is met lichte verwondingen in een lokaal ziekenhuis opgenomen.

‘Nobelprijs voor wiskunde’

John Nash vergaarde bekendheid met zijn ideeën over speltheorie, waarvan de bekendste het Nash-evenwicht is. In 1994 won hij voor zijn werk in dat veld de Nobelprijs voor Economie. NRC-wetenschapsredacteur Ellen de Bruin sprak Robbert Dijkgraaf, directeur van het Institute for Advanced Study in Princeton waar Nash jaren te gast was. Volgens hem was de wiskundige een:

“fragiele, bescheiden man, een van de grootste wiskundige genieën van de twintigste eeuw, en dat ondanks grote interne worstelingen.”

Nash was net terug in de VS van een reis naar Noorwegen. Hij nam vorige week samen met zijn Canadese collega Louis Nirenberg in Oslo de Abelprijs in ontvangst, wat wordt gezien als de Nobelprijs voor wiskunde. Dijkgraaf:

“Het is mooi dat die Abelprijs ook dat zuiver wiskundige deel van zijn werk, waar echt zijn kracht lag, onder de aandacht heeft gebracht.”

Activisten voor geestelijke gezondheidszorg

Gedurende zijn leven kampte Nash met schizofrenie, waarbij hij veel steun kreeg van zijn vrouw Alicia. Toen ook bij hun zoon schizofrenie werd geconstateerd, ging het echtpaar Nash zich inzetten voor betere geestelijke gezondheidszorg.

“Het is heel mooi dat iemand die eigenlijk doorgaat tot voorbij wat menselijk mogelijk is, iemand die in de afgrond valt, er later zelf weer uitklimt. En dat hij bijvoorbeeld heeft kunnen zien dat zijn werk in de speltheorie allesbepalend is geworden.”

Het levensverhaal van Nash werd verfilmd in A Beautiful Mind, met Russell Crowe in de hoofdrol. Het door Ron Howard geregisseerde werk won in 2002 vier Oscars, waaronder die voor Beste Film.


Crowe op Twitter:

Twitter avatar russellcrowe Russell Crowe Stunned…my heart goes out to John & Alicia & family.
An amazing partnership. Beautiful minds, beautiful hearts. https://t.co/XF4V9MBwU4

John Forbes Nash is 86 jaar geworden, zijn vrouw Alicia 82. Het echtpaar was zestig jaar samen.