Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Rampen

Vrees voor vloedgolf in Nepal na aardverschuiving

In het noordwesten van Nepal dreigt een vloedgolf nadat een landverschuiving een rivier heeft geblokkeerd. Dat meldt de Nepalese regering aan persbureau AP. Duizenden mensen zijn hun dorpen ontvlucht.

De Kaligandaki-rivier een paar jaar geleden.
De Kaligandaki-rivier een paar jaar geleden. Foto: Anita Kluska / Flickr

In het noordwesten van Nepal dreigt een vloedgolf nadat een aardverschuiving een rivier heeft geblokkeerd. Dat meldt de Nepalese regering aan persbureau AP. Duizenden mensen zijn hun dorpen ontvlucht.

De aardverschuiving blokkeerde de rivier de Kaligandaki, waardoor er een meer van bijna twee kilometer lang is ontstaan. Gevreesd wordt dat een groot gebied overstroomt als de ‘dam’ de watermassa niet meer houdt en barst.

Bewoners die aan de rivier wonen zijn geëvacueerd naar hoger gelegen gebieden. De regering heeft het leger en de politie het gebied ingestuurd om de rivier in de gaten te houden en de dorpsbewoners te waarschuwen.

Nepal werd eind april en begin mei getroffen door twee krachtige aardbevingen. Daarbij kwamen bijna 8700 mensen om het leven en raakten 16.800 mensen gewond. De bevingen en naschokken hebben door het het hele land landverschuivingen veroorzaakt. Tegen Reuters zei een medewerker van het Nepalese ministerie van Binnenlandse Zaken:

“De berghellingen zijn broos geworden door de bevingen.”

In 2012 vonden 72 Nepalezen de dood toen een sneeuwlawine de rivier de Seti blokkeerde. Toen het water de sneeuwdam doorbrak, overstroomden veel dorpen langs de rivier.

De rivier de Kaligandaki ligt ten noorden van Beni Bazaar, ongeveer 200 kilometer ten noordwesten van hoofdstad Kathmandu: