Verstappen valt uit in Monaco na zware crash - Rosberg wint opnieuw

Max Verstappen is vanmiddag in de Grand Prix van Monaco uitgevallen na een zware aanrijding met de Fransman Romain Grosjean. Verstappen leek lang op weg naar punten, maar bij een inhaalmanoeuvre om de tiende plaats botste hij tegen de achterwielen van Grosjean. Daarbij braken de voorwielen van de Nederlander af, waarna hij een muur in reed.

Gewond raakte de 17-jarige Nederlander niet bij het ongeval: eenmaal bekomen van de schrik koppelde hij zijn racestuur los en stapte hij zelfstandig zijn auto uit. Op het moment van het ongeluk maakte Verstappen nog een goede kans op de negende plek. Hij reed namelijk veel sneller dan Grosjean en Felipe Nasr, die op plek negen reed.

Twitter avatar F1 Formula 1 IMPACT: Max Verstappen’s debut #MonacoGP ends after a collision with Romain Grosjean. Driver walks away unharmed… http://t.co/v3DdSgTgPT

Het ongeluk van Verstappen gooide onbedoeld ook de kop van de race volledig om. Wereldkampioen Lewis Hamilton leek zijn wagen eigenlijk al sinds de start onbedreigd naar de overwinning te sturen. Toen na de crash de safety car in de baan kwam, besloot hij echter nog snel van banden te wisselen.

Die keuze bleek helemaal verkeerd uit te pakken, omdat de nummers twee en drie - Nico Rosberg en Sebastian Vettel - wel gewoon doorreden. Rosberg kreeg de overwinning daardoor in zijn schoot geworpen. Het is de derde keer dat de Duitser wint in Monaco: ook de voorgaande twee edities was hij al de snelste.

De crash heeft ook nog gevolgen voor Verstappen in de volgende Grand Prix in Canada. De Nederlandse coureur heeft een gridpenalty van vijf plekken gekregen omdat hij door de organisatie verantwoordelijk wordt gehouden voor de crash. Dat betekent dat hij vijf plekken wordt teruggezet aan de start van de volgende race.

DE RACE IN BULLETPOINTS, TWEETS EN VINES

 • De start: Een weinig spectaculair begin van de Grand Prix in Monte Carlo. De startvolgorde verandert nauwelijks en Verstappen handhaaft zijn negende plek. Alleen Nico Hülkenberg kent problemen: hij raakt zijn voorste spoiler kwijt bij een aanrijding.
 • Ronde 6: Verstappen krijgt Pastor Maldonado in het vizier. De Venezolaanse coureur van Lotus klaagde enkele rondes eerder al over remproblemen. In eerste instantie verremt Verstappen zich en loopt hij lichte schade op aan zijn voorvleugel. Even later passeert hij Maldonado alsnog.
 • Ronde 10: Een coureur met remproblemen voor je heeft zo zijn voordelen, maar het lage tempo van Maldonado betekent ook dat Verstappen nu een enorm gat moet dichtrijden naar nummer 7, Sergio Perez. Stukje bij beetje maakt hij de achterstand kleiner.
 • Ronde 19: Het gat met Perez is inmiddels teruggelopen tot minder dan 5 seconden. Van achteren hoeft Verstappen weinig te vrezen. Jenson Button rijdt meer dan 6 tellen achter hem. In de kop van de wedstrijd is niets veranderd: Hamilton leidt met riante voorsprong op Rosberg, die Vettel wel steeds dichterbij ziet komen.
 • Ronde 30: Op het moment dat Verstappen het gat met Perez bijna dicht heeft, kiest hij voor de eerste pitstop van de wedstrijd. Een strategisch zet: als de Nederlander eerder overstapt op nieuwe banden kan hij misschien een plekje inlopen als de Mexicaan straks de pits ingaat. Het plan mislukt alleen faliekant. De pitcrew van Verstappen krijgt de achterbanden niet op hun plaats, waardoor hij veel achterstand oploopt. Verstappen zakt terug naar de dertiende plaats.
  Twitter avatar F1 Formula 1 LAP 31/78: Verstappen has an issue in the pits and suffers with a 31.0 secs stop #MonacoGP http://t.co/gCut43B2dw
 • Ronde 38: De race is inmiddels bijna halverwege, maar spannende duels blijven uit. Aardig is dat de wagens van McLaren eindelijk weer eens op koers voor punten liggen. Het team had dit seizoen veel technische problemen en presteerde eigenlijk ook de jaren daarvoor al ondermaats. Maar Jenson Button rijdt na het wegvallen van Verstappen op de zevende plek en Fernando Alonso is negende.
 • Ronde 44: Te vroeg gejuicht! De bolide van Fernando Alonso verliest in rap tempo snelheid, waarna de Spanjaard de wedstrijd niet veel later staakt. Verstappen rijdt nu op plek twaalf, maar heeft nog een groot gat te overbruggen naar zijn voorgangers.
 • Ronde 44: Ondanks de pech met de bandenwissel laat Verstappen zijn hoofd niet hangen. Sterker nog: hij kiest vol voor de aanval. De Nederlander maakt nog een pitstop en wisselt weer terug naar de superzachte banden. Die zijn sneller, waardoor hij in rap tempo de achterstand op de concurrentie moet kunnen goedmaken. Ditmaal verloopt de pitstop vlekkeloos.
  Twitter avatar VerstappenNL Max Verstappen Another pitstop for Max, he stopt for a new set of super-soft tires! http://t.co/bx5u9acuS4
 • Ronde 57: Van achteruit nadert Sebastian Vettel, die bijna een ronde voor ligt op Verstappen. Maar nadat Verstappen de Duitser heeft laten passeren, kan hij mee in diens slipstream. Wanneer even later Carlos Sainz jr. en Valtteri Bottas (nummer 12 en 11) aan de kant gaan voor de snellere Vettel maakt de Nederlander daar handig gebruik van. Hij glipt mee in het spoor van de Duitser wint twee plekken in één ronde!
 • Ronde 61: Verstappen probeert hetzelfde trucje bij nummer 10, Romain Grosjean. Maar de Fransman is via de radio gewaarschuwd door zijn team en gooit meteen de deur dicht nadat Vettel is gepasseerd. Hij is niet van plan de veel snellere Verstappen zo maar te laten passeren.
 • Ronde 64: Al drie rondes probeert Verstappen uit alle macht Grosjean te passeren, maar het lukt vooralsnog niet. De Nederlander rijdt agressief en op het randje. En dat gaat mis. Vlak na het passeren van de finish probeert hij Grosjean te verschalken. Maar Verstappen raakt het achterwiel van de Fransman, waardoor zijn eigen voorwiel afbreekt. Met hoge snelheid vliegt de 17-jarige coureur een bandenmuur in.

 • Ronde 65: Grosjean kan na de botsing gewoon door en foetert wat op Verstappen. Een “idioot” is het, aldus de Fransman via de radio, die enkele jaren geleden zélf geregeld werd bekritiseerd vanwege roekeloos rijgedrag. De safety car is inmiddels in de baan.
 • Ronde 66: Wanneer de schrik van de crash een beetje is afgenomen, wordt duidelijk dat Lewis Hamilton een pitstop heeft gemaakt. Waarom zijn team hem naar binnen riep is volslagen onduidelijk. Nico Rosberg en Sebastian Vettel zijn gewoon doorreden. De regerend wereldkampioen is nu plots derde, terwijl hij net nog 20 seconden voorsprong had.
 • De finish: Op de nieuwere banden doet Hamilton zijn uiterste best om Vettel en Rosberg nog te passeren, maar het lukt niet meer. Nico Rosberg wint voor de derde keer op rij de Grand Prix van Monaco, gevolgd door Vettel en Hamilton. McLaren haalt voor het eerst dit seizoen punten: Jenson Button wordt achtste.

De stand in het WK:

1. Lewis Hamilton (Mercedes) 111 pnt (+18)
2. Nico Rosberg (Mercedes) 91 pnt (+25)
3. Sebastian Vettel (Ferrari) 80 pnt (+15)
4. Kimi Raikkonen (Ferrari) 52 (+10)
5. Valtteri Bottas (Williams) 42 (+12)

10. Carlos Sainz Jr. 9 (+1)
12. Max Verstappen 6