Veelbelovend resultaat methode om teken te doden

Een schapenteek. Een deel van de parasieten draagt de Borrelia-bacterie bij zich, die de ziekte van Lyme kan veroorzaken.
Een schapenteek. Een deel van de parasieten draagt de Borrelia-bacterie bij zich, die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Foto ANP / Lex van Lieshout

Onderzoekers van de Wageningen Universiteit lijken een veelbelovende en milieuvriendelijke methode te hebben gevonden om teken te bestrijden. Uit proeven is gebleken dat minuscule wormpjes (nematoden) de teek binnen tien dagen kunnen doden.

Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit zegt tegen persbureau ANP dat de eerste resultaten veelbelovend zijn:

“Buiten bestrijdingsmiddelen is er bijna niks dat we tegen teken kunnen doen. Ik denk dat we daarom wel kunnen spreken van een doorbraak. Met de proeven die we hebben gedaan, wordt 60 procent van de teken binnen tien dagen gedood.”

Bloed-zuigende teken kunnen de ziekte van Lyme overbrengen, een bacteriële infectieziekte die ernstige vormen kan aannemen als de behandeling niet op tijd wordt gestart. Jaarlijks krijgen zo’n 1,5 miljoen Nederlanders een tekenbeet. Op tekenradar.nl is het aantal tekenbeten te bekijken over de afgelopen weken.

Foto ANP/ Koen Suyk

Een volgezogen teek die van een hond is verwijderd met een speciale tekentang. Het beste is een teek met zo’n tangetje weg te halen omdat anders de kans groot is dat de kop van de teek achterblijft. Foto ANP/ Koen Suyk

Onderzoek naar inzet wormpjes is nodig

Volgens Van Vliet kunnen de wormpjes (wikipedia) waarschijnlijk vooral ingezet worden in recreatiegebieden en bij mensen in de tuin. De onderzoekers moeten nog wel bekijken hoe de wormpjes het beste kunnen worden ingezet.

“Ze leven normaal onder de grond. Om de levensduur boven de grond te verlengen, worden ze in een bepaalde vloeistof gegoten. We moeten ook nog bekijken hoe we die vloeistof het beste kunnen samenstellen. Maar die vloeistof zouden mensen dan in hun tuin over hun planten kunnen gieten.”

De stichting Tekenbeetziekte spreekt van een positieve ontwikkeling:

“Het zou geweldig zijn als er een goede methode gevonden wordt. Hoe minder teken, hoe beter. Het is ook mooi dat het om een natuurlijke methode gaat.”

Ziekte van Lyme is lastig te diagnosticeren

Een van de problemen is dat een tekenbeet mensen lang niet altijd opvalt. Het eerste signaal van de ziekte is vaak een rode ring rond de beet op de huid. Daarnaast is het lastig aan te tonen of mensen de ziekte van Lyme hebben opgelopen. De verschillende bloedtesten die de ziekte moeten aantonen, zijn niet waterdicht. Een ander probleem is dat de behandeling met antibiotica niet altijd werkt:

Het programma De kennis van Nu ging vorige maand over dit soort problemen: