Na gelijkspel is Feyenoord uitgeschakeld voor Europees voetbal

Feyenoord-speler Karim El Ahmadi baalt van afgekeurde goal
Feyenoord-speler Karim El Ahmadi baalt van afgekeurde goal Foto ANP Pro Shots / Kay in t Veen

Feyenoord speelt volgend jaar geen Europees voetbal. De Rotterdamse club, die op een haar na de derde plaats in de competitie en dus directe plaatsing voor de Europa League miste, wist in de eigen Kuip niet te winnen van Heerenveen. De ploeg van Giovanni van Bronckhorst is daardoor uitgeschakeld voor de playoffs voor het laatste Europese ticket.

NRC-sportredacteur Rob Schoof:

Twitter avatar RobSchoof Rob Schoof Einde van een dramatisch seizoen voor #Feyenoord, dat ook in de play-offs faalt: 2x beter dan zwak Heerenveen, maar kansloos uitgeschakeld.

Feyenoord had ruim moeten winnen van de Friezen, omdat Heerenveen in eigen huis met 1-0 had gewonnen van de Rotterdammers.

De club kwam na 41 minuten wel op voorsprong:

Twitter avatar Feyenoord Feyenoord Rotterdam 41. Het afstandsschot is van Clasie, dat door Achahbar heel slim met zijn hoofd van richting wordt veranderd. 1-0! #feyhee

Omdat er na twee keer 45 minuten niet nog een keer gescoord werd, moest er een verlenging aan te pas komen. Feyenoord kwam daarin al snel met tien man te staan, doordat Luke Wilshire met een blessure van het veld af moest en Giovanni van Bronckhorst al zijn drie wissels al had opgebruikt.

Heerenveen scoorde vervolgens in de tiende minuut van de verlenging:

Twitter avatar scHeerenveen sc Heerenveen 100’ JAAAA!! DOELPUNT SC HEERENVEEN!!!!!!! #feyhee

Feyenoord had vervolgens twee keer moeten scoren om nog aanspraak te kunnen maken op een plek in de finale van de playoffs op een Europees ticket. In plaats daarvan scoorde Heerenveen een tweede treffer:

Twitter avatar scHeerenveen sc Heerenveen 105’ DOELPUNT SC HEERENVEEN!! Opnieuw Mark Uth! 1-2! #feyhee

Feyenoord scoorde nog wel de gelijkmaker, maar dat was te weinig.

Twitter avatar Feyenoord Feyenoord Rotterdam Doelpunt Feyenoord. Kazim-Richards trekt de stand gelijk, maar Feyenoord heeft nog twee goals nodig om verder te gaan. #feyhee

Heerenveen speelt in de finale van de playoffs tegen Vitesse. De ploeg uit Arnhem had eerder op zondag genoeg aan een 1-1 tegen PEC Zwolle. De winnaar van de finale plaatst zich voor de Europa League.