Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Death by selfie: hoe zelfportretten tot de dood kunnen leiden

Brandweermannen in Rusland die bij een brand een selfie namen en hiervoor werden ontslagen omdat het smakeloos werd bevonden.
Brandweermannen in Rusland die bij een brand een selfie namen en hiervoor werden ontslagen omdat het smakeloos werd bevonden.

De selfiemanie lijkt geen grenzen te kennen. Mensen wringen zich letterlijk en figuurlijk in allerlei bochten om maar zo origineel, lollig of opmerkelijk mogelijk op de foto te staan. Maar soms loopt dat uit de hand, met in een enkel geval zelfs de dood tot gevolg.

Wiens timeline of twitteraccount staat er niet vol mee: selfies van vrienden, familie en collega’s die uit eten zijn, op vakantie, in de kroeg staan of op een boot, of van de wat sportievere types tijdens hun marathonloop, Mont Ventoux-klimmetje, mudrun of het bereiken van de bergtop. Alle activiteiten moeten worden vastgelegd voor de wereld die sociale media heet.

Daarbij lijkt de druk groter te worden om selfies te maken die nog unieker zijn dan die van anderen. Want een selfie op de catamaran of op safari is - gaaaap - allang niet meer bijzonder. Nee, neem dan een zelfportret terwijl je met vleermuisvleugeltjes vanaf een klif zeilt, van een wolkenkrabber bungeejumpt of terwijl je uit het vliegtuig een vrije val maakt.

Bij dat creëren van het optimale selfiemoment begeven mensen zichzelf soms in levensgevaarlijke situaties. Zo meldden Russische media vandaag dat een 21-jarige vrouw in Moskou zichzelf bijna doodschoot toen ze een selfie maakte terwijl ze een pistool tegen haar hoofd zette. Ze is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.

Twitter avatar RT_com RT Snuff selfie: 21yo Russian woman shoots self in head posing for photo http://t.co/YonDdQHWlq http://t.co/w8s9YfppU5

De vrouw was kennelijk niet bekend met de wetenschap dat het heel moeilijk is om twee handen tegelijkertijd aparte handelingen te laten verrichten. Ergo: als je met je ene hand een knopje indrukt, is de kans groot dat je andere hand tegelijk ook een knopje indrukt, of in dit geval een trekker overhaalt. De Russin kwam er in ieder geval nog levend vanaf.

Dodelijke ongelukken tijdens het maken van een selfie

Een 21-jarige man uit Singapore die vorige week een selfie wilde nemen op een rots op het Indonesische eiland Bali kan het niet meer navertellen. De man was net aangekomen voor een vakantie met vrienden toen hij op een rots een foto van zichzelf maakte met de zee op de achtergrond. Vervolgens gleed hij uit, viel in zee en verdronk. Hij bleek niet te kunnen zwemmen.

Twitter avatar khaleejtimes Khaleej Times Man falls from cliff while taking a #selfie
Read here: http://t.co/CvWnzh27PV
(Image:The Straits Times) http://t.co/Ou5v4cNH6V
Twitter avatar IListenersJkt 89,6 FM I Radio Jkt Kalau dari foto yang satu ini, Eri Yunanto, nekat #selfie di sisi kawah Gunung Merapi yg berakibat fatal http://t.co/uVJpK9Olaj

Ook een achttienjarig meisje overleefde het maken van haar selfie niet afgelopen week. Ze zat op het dak van een trein in het noordoosten van Roemenië en wilde een zelfportret maken toen ze met haar been een elektriciteitsdraad raakte en geëlektrocuteerd werd.

Door het hoge voltage van de draad vloog ze in brand en werd een vriendin van de trein gelanceerd. Zij overleefde het ongeluk. Een voorbijganger die de meisjes al roepende had geprobeerd te waarschuwen, probeerde haar te helpen. Maar tevergeefs.

Steeds meer ongelukken door selfies

Volgens de Amerikaanse Transportation Safety Board komen er steeds meer bijna-botsingen in de lucht voor door het maken van selfies. Een recent ongeluk in Denver waarbij een piloot en zijn passagier omkwamen werd ook waarschijnlijk veroorzaakt door het maken van een selfie. Uit onderzoek bleek dat er met het vliegtuig zelf niets mis was, maar er werd wel een GoPro-camera gevonden waarop te zien was hoe de piloot druk doende was met het maken van selfies met een smartphone. De piloot zou zelfs tijdens het opstijgen berichtjes aan het tikken zijn geweest op zijn telefoon.

Selfie maken op de plaats des onheils

Maar de neiging om bijzondere en aparte selfies te maken, is niet alleen voorbehouden aan mensen die bezig zijn vrije tijd te spenderen, ook brandweermannen in functie is niets menselijks vreemd. Zo maakten Russische brandweerlieden afgelopen maart een selfie terwijl ze bij een brand stonden in een winkelcentrum waarbij zeventien mensen omkwamen. Niet echt smaakvol natuurlijk. De twee mannen werden ontslagen.

Ook een geval van slechte smaak was de selfie die een New Yorkse eind maart maakte in de East Village waar net een gasexplosie had plaatsgevonden in een pand. Daarbij raakten 22 mensen gewond en overleden twee mensen. Het meisje verontschuldigde zich later voor haar ongevoeligheid. Maar ze was niet de enige die een gebrek aan respect voor de slachtoffers toonde. De New York Post plaatste een foto op de voorpagina waarop een groepje mensen te zien was, die met een selfiestick een foto maakten op de plaats des onheils.

Knipsel

Het kan nog vreemder

Niettemin, er is natuurlijk altijd baas boven baas: begin deze maand werd een Amerikaanse tiener voor de rechtbank gesleept wegens moord op een klasgenoot. De klasgenoot werd dood thuis gevonden met een schot door zijn hoofd. Later werd op social media een selfie van de tiener gevonden terwijl hij bij het levenloze lichaam van de klasgenoot poseerde.

Dan is de nepselfie van de jongen die zogenaamd door een haai werd aangevallen een stuk onschuldiger. En, misschien nog wel belangrijker: dat photoshoppen van een selfie is ook een stuk veiliger.

Afbeelding / Tumblr.

De gephotoshopte selfie. Afbeelding / Tumblr.