Overheid heeft tekort aan deradicaliseringsexperts

Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding Dick Schoof tijdens een overleg in de Tweede Kamer.
Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding Dick Schoof tijdens een overleg in de Tweede Kamer. Foto ANP / Martijn Beekman

De overheid worstelt met het selecteren van deskundigen die projecten uitvoeren om radicalisering te bestrijden. Met subsidiegeld zijn omstreden specialisten ingehuurd voor anti-jihadprojecten of het deradicaliseren van Syrië-gangers. Dat blijkt uit onderzoek van NRC.

Zo werd de overheid geadviseerd door twee deradicaliseerders die in het geheim islamitisch getrouwd zouden zijn, zonder burgerlijk huwelijk te sluiten. Ook worden twee ingehuurde experts verdacht van subsidiefraude, is er verwarring over de dubbele pet van een andere adviseur en werden fouten gemaakt in de subsidietoekenning aan weer een andere deskundige.

Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof zegt dat de overheid beschikt over een ‘beperkt aantal experts’ die voldoende zijn ‘toegerust’ voor dit werk. Hij benadrukt dat geen mensen zijn ingehuurd van wie bekend is dat zij de wet overtreden of belangenconflicten hebben.

Deradicaliseerders worden niet direct in dienst genomen door de overheid, om te voorkomen dat hun gevoelige werk in de schijnwerpers komt te staan. Dit bemoeilijkt de controle op hun werk. Met name binnen de moslimgemeenschap is het lastig goede mensen te vinden, zeggen betrokken ambtenaren. Er wordt met orthodoxe imams samengewerkt, maar zij “houden er vaak ideeën op na die haaks staan op de integratie”, zegt de Leidse hoogleraar terrorisme Edwin Bakker.

Lees het hele verhaal in NRC Weekend: Het grote kwaad en het kleine kwaad (€)