Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Moszkowicz belooft dat VNL minder harde koers gaat varen

Bram Moszkowicz heeft bedongen dat zijn partij zich iets milder opstelt op het gebied van de misdaadbestrijding en aanpak van handel in softdrugs.
Bram Moszkowicz heeft bedongen dat zijn partij zich iets milder opstelt op het gebied van de misdaadbestrijding en aanpak van handel in softdrugs. Foto ANP / Martijn Beekman

De nieuwe rechts-liberale partij Voor Nederland (VNL) gaat een minder harde koers op het gebied van de misdaadbestrijding varen dan aanvankelijk de bedoeling was. Dat zegt VNL-lijsttrekker Bram Moszkowicz in een interview in de zaterdagkrant van NRC.

Moszkowicz zegt dat hij “enige matiging” heeft aangebracht ten aanzien van het speerpunt om ‘de misdaad keihard aan te pakken’. De ex-advocaat zegt onder meer te hebben bedongen dat het voorstel voor minimumstraffen van VNL verdwijnt. “Ik heb gezegd” dat moet eruit.”

Ook op het gebied van drugsbestrijding zal een verlichte koers worden gevoerd. Niet alleen de consumptie, maar ook de handel en productie van softdrugs in Nederland moet volledig straffeloos worden, zo komt in het verkiezingsprogramma te staan. Als strafpleiter heeft Moszkowicz menig drugsverdachte bijgestaan. Hij heeft altijd gepleit voor een milde strafrechtelijke aanpak op dit punt.

Moszkowicz wil minder emotioneel reageren

Op zijn beurt heeft Moszkowicz zijn ‘politieke coaches’, Tweede Kamerlid Joram van Klaveren en bestuurslid Johan Driessen (beiden ex-PVV), moeten beloven zich niet langer kwaad te maken ten opzichte van critici zoals gebeurde tijdens zijn debuut vorige maand in Nieuwspoort. De lijstrekker zegt daarover:

“Ik heb het hart te veel op de tong en dat zal ik moeten matigen.”

Eenmalig betaald worden via subsidie

De partij VNL trekt de komende maanden door het land om minimaal duizend leden te werven. Met dat aantal komt de partij in aanmerking voor subsidie van de rijksoverheid.

“Wij zijn voor het afschaffen van subsidies dus dit moet dan ook meteen de laatste keer zijn dat we op deze manier geld ontvangen. Maar het gaat nu eenmalig om het bestaansrecht van de partij dus dan vind ik het legitiem.”

VNL onderzoekt nog hoe ze de lijsttrekker kunnen betalen, zegt Moszkowicz.

“De bedoeling is dat ik op enig moment gehonoreerd ga worden voordat ik eventueel in de Tweede Kamer kom.”

Hij zegt het “niet lang” te zullen volhouden om onbetaald te werken voor VNL.

Lees verder in NRC Weekend: ‘Ik heb te lang met oogkleppen op geleefd’, (€) een interview met ex-advocaat en VNL-lijsttrekker Bram Moszkowicz.