Saldo al gecheckt? Vandaag krijg je vakantiegeld

Foto iStock

Heb jij je saldo al gecheckt vandaag? Veel werknemers krijgen vandaag hun vakantiegeld - en dit is wat ze ermee doen, in vijf grafieken.

1. Honderd miljoen miljard (of net wat minder)

Het vakantiegeld is ten minste 8 procent van het bruto jaarsalaris. Vorig jaar stroomde er naar schatting tussen de 12 (CBS) en 22 (ING) miljard euro extra de economie in in de periode dat het extraatje wordt uitbetaald.

Voor dit jaar is het totaal nog niet bekend, maar de hogere inkomens krijgen relatief minder vakantiegeld.

2. Hoppa, massaal met vakantie dus?

Dat valt te bezien. Minder dan de helft van de ondervraagden - in een onderzoek van onderzoeksbureau Q&A - geeft vakantiegeld uit aan vakantie. Sparen is bijna net zo populair.

3. En vandaag?

Zo’n 20 procent van de ondervraagden - in een onderzoek in opdracht van SNS Bank - geeft op de dag dat het salaris komt bewust extra uit. Dat gaat naar de boodschappen, cadeautjes voor partner en kinderen, en (iets minder vaak) naar cadeautjes voor henzelf.

De SNS-bank vindt payday sowieso reden voor een feestje. De bank maakte op Spotify de afspeellijst ‘Uitbetaaldag’ met nummers als Just Got Paid van boyband *NSYNC en natuurlijk Kaching! van Shania Twain.

4. Het zal dus wel druk zijn in de winkels?

Dat ligt eraan. Er winkelen wel meer mensen online en offline rond de dagen dat het salaris wordt uitbetaald, blijkt uit data van onderzoeksbureau CityTraffic. Maar er zijn meer factoren. Zoals het weer: bij regen zien webwinkels meer klanten - bij goed weer lopen de klanten daar juist weg, en is het drukker in de winkelstraat.

5. Wat wordt er meer verkocht?

Eind mei verkopen zowel Bol.com als Coolblue meer dure elektronica vergeleken met een paar weken eerder, laten de winkels op verzoek weten. Maar dat ligt niet alleen aan vakantiegeld: ze houden ook kortingsacties. Van de mensen die het vakantiegeld wél aan de zomervakantie besteden - 43 procent -, blijft het merendeel binnen Europa. Eén op de vijf besteedt het geld aan vakantie in Nederland.