Politie wil camerabeelden bedrijven beter benutten voor opsporing

De Centrale Camera Toezichtruimte in Amsterdam, waar de camerabeelden uit de stad bekeken worden.

De gemeente Amsterdam wil de grote hoeveelheid camerabeelden van winkeliers en andere bedrijven beter benutten om daders van geweld of diefstal snel op te sporen. Zestig procent van de Amsterdamse ondernemers heeft een bewakingscamera.

Momenteel is Amsterdam in gesprek met ondernemers in Amsterdam West, over een proef waarbij private camerabeelden in het geval van calamiteiten, zoals een overval, meteen kunnen worden doorgezet naar de Centrale Camera Toezicht Ruimte (CCTR). Daar kijken mensen dag en nacht naar beelden van gemeentecamera’s en zit ook politie.

Ook in andere steden zoekt de politie naar manieren om private camerabeelden snel te ontsluiten, bijvoorbeeld in Tilburg en Breda. In Tilburg stelde de gemeente subsidie ter beschikking aan ondernemers voor de aanschaf van een camera.

Probleem van private camerabeelden is vaak de slechte kwaliteit: beelden zijn schokkerig of korrelig. Amsterdam wil de komende jaren ondernemers daarom adviseren over cameragebruik. Ook andere gemeenten doen dat.

97 procent van de camera’s is privaat

Naar schatting zijn er in Nederland 1,5 miljoen private camera’s; zo’n 97 procent van het totaal. De overige camera’s zijn van de politie (500), van gemeentes (3.300) en hangen in het openbaar vervoer (50.000).

Sinds vijf jaar is de politie bezig met het project live view, waardoor beelden van horecaondernemers en winkeliers rechtstreeks kunnen worden doorgezet vanuit een particuliere alarmcentrale (PAC) naar een politiemeldkamer. Daders kunnen dan door de politie via een privaat cameranetwerk live worden gevolgd. Zo’n zeventig partijen zijn nu op live view aangesloten, waaronder PAC’s en de gemeentelijke toezichtruimtes van bijvoorbeeld Gouda, Maastricht en Dordrecht. Maar Amsterdam is de eerste gemeente die de techniek nu zo expliciet steunt en op zo’n grote schaal wil uitrollen, zegt projectleider Maarten van Poppel.

Het is nadrukkelijk niet de bedoeling van de politie alle beelden te bekijken, zegt Van Poppel, maar slechts bij incidenten, om daders op heterdaad te betrappen of beter te kunnen reageren. Vorige week nog werd in Bergen op Zoom een man aangehouden voor diefstal dankzij live doorgezette camerabeelden. Ook in het Zeeuwse Kamperland werden zo onlangs drie mannen aangehouden die wilden inbreken.

Cameratoezicht zwaarste middel handhaving

Cameratoezicht in de publieke ruimte is een bevoegdheid van de burgemeester en altijd tijdelijk. De gemeente kan het pas inzetten als laatste middel, als andere maatregelen (meer toezicht, extra verlichting) niet voldoende werken. Voor camera’s die alleen gericht zijn op de bescherming van goederen of personeel, gelden die eisen van proportionaliteit en subsidiariteit niet. Publieke camera’s vallen onder de Gemeentewet; private camera’s onder de Wet bescherming persoonsgegevens. Private beelden worden daarom niet door politie of handhavers uitgekeken maar door een particuliere alarmcentrale. Bij samenwerking worden die twee vormen gecombineerd. Gemeenten en bedrijven moeten daarom van tevoren strikte afspraken maken.

    • Mirjam Remie