Nederland misschien straks weer triple A-land bij S&P

Kredietbeoordelaar S&P heeft de verwachting voor de ‘rating’ van Nederland, die nu op AA+ staat, verhoogd van stabiel naar positief. Hierdoor is de kans één op drie dat de beoordeling de komende 24 maanden omhoog gaat naar AAA (triple A), de hoogst haalbare beoordeling van de kredietwaardigheid van een land.

Onder meer door internationale handel en groeiende consumentenuitgaven zit de Nederlandse economie weer in de lift.
Onder meer door internationale handel en groeiende consumentenuitgaven zit de Nederlandse economie weer in de lift. Foto ANP Remko de Waal

Kredietbeoordelaar S&P heeft de verwachting voor de ‘rating’ van Nederland, die nu op AA+ staat, verhoogd van stabiel naar positief. Hierdoor is de kans één op drie dat de beoordeling de komende 24 maanden omhoog gaat naar AAA (triple A), de hoogst haalbare beoordeling van de kredietwaardigheid van een land.

Nederland verloor de triple A-status in november 2013 bij S&P. Maar de kredietbeoordelaar is nu weer positief over de economische vooruitzichten en verwachtingen voor Nederland op de middellange termijn. Volgens S&P herstelt de Nederlandse economie in Nederland op steeds meer gebieden, onder meer door een stijging van inkomens en de verbetering van de arbeidsmarkt. Ook wordt er weer meer geïnvesteerd.

De Nederlandse economie groeide het eerste kwartaal van dit jaar met 0,4 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Dat betekende de vierde kwartaalgroei op rij. De economische groei lag wel lager dan een kwartaal eerder.

Bij de andere twee toonaangevende kredietbeoordelaars, Moody’s en Fitch, behield Nederland de afgelopen jaren overigens wel de hoogst haalbare status. Een hogere kredietbeoordeling kan het goedkoper maken voor een land om geld te lenen op de financiële markten.