Laatste grenspost tussen Irak en Syrië ook in handen van IS

Volgens de VN voorkwam het Syrische regime dat burgers vluchtten uit Palmyra.

Strijders van de terreurgroep Islamitische Staat (IS) hebben ook de laatste grensovergang tussen Syrië en Irak die nog in handen was van het Syrische regime ingenomen. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten gemeld.

Het regime heeft zijn troepen teruggetrokken uit al-Tanf (al-Waleed genoemd in Irak) in reactie op de opmars van IS in Syrië en de verovering van de historische woestijnstad Palmyra. De inname van al-Tanf, een grenspost in de Syrische provincie Homs, geeft IS een betere verbinding tussen zijn grondgebied in het oosten en midden van Syrië en dat in de Iraakse provincie Anbar. Zondag veroverde de terreurgroep Ramadi, de provinciehoofdstad van Anbar.

De Verenigde Staten erkennen dat de veroveringen van de extremisten een „tegenslag” zijn, maar de Amerikaanse president Obama vindt niet dat de VS de oorlog verliezen. „Er is een tactische tegenslag, maar Ramadi was al lange tijd kwetsbaar”, zei hij in een interview met The Atlantic. „De training van de Iraakse troepen, de fortificaties, en de commandosystemen werken niet snel genoeg in Anbar, in de sunnitische delen van het land.”

Er bestaat veel wantrouwen tussen de door shi’ieten gedomineerde regering in Bagdad en de sunnitische stammen in Anbar. Obama wil dat de sunnieten bewapend worden opdat ze kunnen meevechten tegen IS, maar dat stuit op veel weerstand in Bagdad.

Een woordvoerder van het Witte Huis zei dat het probleem van IS niet zomaar kan worden opgelost. „Totdat we in staat zijn een lokale troepenmacht in Syrië op te bouwen die de strijd kan aanbinden met IS, is dit een lastige uitdaging.”

Ondertussen hebben de Verenigde Naties hun bezorgdheid uitgesproken over berichten dat Syrische regeringstroepen hebben voorkomen dat burgers konden vluchten uit Palmyra, toen de stad in handen van IS dreigde te vallen. Palmyra had voor de oorlog 50.000 inwoners, door de toestroom van ontheemden was dat aantal gestegen naar 200.000. (BBC)