Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Koning: ik zal opheffing verbod op majesteitsschennis accepteren

Koning Willem-Alexander zal de opheffing van het verbod op majesteitsschennis niet in de weg staan. Hij volgt het debat dat hierover ontstond nadat een activist ‘Fuck de Koning’ had geroepen, en zal elke politieke of juridische uitkomst van dat debat accepteren, ongeacht zijn eigen opvatting.

Koning Willem-Alexander tijdens de opening van het nieuwe schoolgebouw Bartiméus, een organisatie voor blinden en slechtzienden, op 23 april van dit jaar.
Koning Willem-Alexander tijdens de opening van het nieuwe schoolgebouw Bartiméus, een organisatie voor blinden en slechtzienden, op 23 april van dit jaar. Foto ANP/Remko de Waal

Koning Willem-Alexander zal de opheffing van het verbod op majesteitsschennis niet in de weg staan. Hij volgt het debat dat hierover ontstond nadat een activist ‘Fuck de Koning’ had geroepen, en zal elke politieke of juridische uitkomst van dat debat accepteren, ongeacht zijn eigen opvatting.

Dat zei hij woensdag tegen Amerikaanse journalisten. Deze waren op uitnodiging van hem in Nederland met het oog op het komend bezoek van de koning aan Canada en de VS vanaf volgende week.

Zijn uitlatingen woensdag waren de eerste reactie van de koning zelf op het ‘fuck de koning’-incident. Hij zei als persoon uiteraard een mening te hebben, maar die als koning niet uit te kunnen dragen. D66 is bezig met een initiatiefwetsvoorstel dat het verbod op majesteitsschennis uit het Wetboek van Strafrecht moet schrappen.

‘De wet moet besproken worden’

Dit is wat Shandra Martinez, een van de aanwezige journalisten, en verbonden aan de Grand Rapids Press, vandaag schrijft over de uitlatingen van de koning:

“As a king, Willem-Alexander said he doesn’t have an opinion and he won’t share his personal perspective. He drew laughs when he said his tongue would fall off if he tried to comment on the issue since it is not in his power to discuss political issues. His role is to rise above politics so he isn’t a divisive force.”

“The king added the law is something that needs to be debated, and he sees himself as taking part as a referee through the constitutional process. King Willem-Alexander said he would support however the issue is resolved in the courts, regardless of his personal opinion.”

Journalisten vaker uitgenodigd

Willem-Alexander nodigt vaker journalisten uit het land waar hij naar toe gaat uit, om over allerlei onderwerpen te praten. Het groepsinterview is aan regels gebonden. De journalisten mogen de koning niet letterlijk citeren, en moeten hun vragen van te voren indienen.

Soms komt uit dit type gesprekken nieuws. In maart zei Willem Alexander tegen Deense journalisten, voorgaand aan een staatsbezoek aan Denemarken, dat hij het goed vond dat Maxima haar katholiek geloof had gehouden.

Toen de vorst woensdag door Amerikaanse journalisten werd gevraagd waar hij ‘s nachts wakker van ligt, antwoordde hij dat hij vooral wakker ligt omdat hij een balans moet vinden tussen de verantwoordelijkheden en beperkingen van zijn rol.

Luister ook naar de radioreportage over het bezoek van de Amerikaanse journalisten.