Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Kabinet stemt in met beperkt ‘boerkaverbod’

Het kabinet wil het dragen van gezichtsbedekkende kleding, zoals boerka’s, beperkt verbieden in het openbaar vervoer, het onderwijs, de zorg en in overheidsgebouwen. Het kabinet heeft hier vandaag mee ingestemd na een wetsvoorstel van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken.

Drie studenten van de Kunstacademie in Rotterdam, waarvan twee in boerka's.
Drie studenten van de Kunstacademie in Rotterdam, waarvan twee in boerka's. Foto ANP Marcel Antonisse

Het kabinet wil het dragen van gezichtsbedekkende kleding, zoals boerka’s, beperkt verbieden in het openbaar vervoer, het onderwijs, de zorg en in overheidsgebouwen. Het kabinet heeft hier vandaag mee ingestemd na een wetsvoorstel van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken.

Het kabinet vindt het verbod van belang voor de dienstverlening van de overheid aan de burger en voor de veiligheid. Ook in bijvoorbeeld de rechtszaal mag geen boerka (bedekt het hele lichaam) of nikab (laat de ogen vrij) meer worden gedragen. Plasterk:

“In het onderwijs moet je elkaar in de ogen kunnen kijken. Als een moeder een kind komt ophalen op school dan moet je kunnen zien of het wel echt de moeder is.”

Op straat mag de gezichtsbedekkende kleding nog wel. De politie kan in de openbare ruimte wel vragen de gezichtsbedekkende kleding af te doen, als dat nodig is voor identificaties.

Wie zijn gezicht op locaties waar dat verboden is toch bedekt, kan een boete krijgen van maximaal 405 euro, maar de politie zal die boetes nauwelijks uitschrijven volgens de minister. Het handhaven wordt volgens Plasterk vooral een taak van de beheerders van de gebouwen waar het verbod geldt. Plasterk denkt dat het in de praktijk voldoende zal zijn dat mensen op het verbod gewezen kunnen worden.

Oppositie: verbod is symboolwetgeving

De kritiek op het wetsvoorstel van onder meer D66 is dat het verbod voornamelijk symboolpolitiek is omdat er in Nederland naar schatting maar een paar honderd vrouwen zijn die een boerka dragen. Vertrekkend Kamerlid Gerard Schouw:

Twitter avatar GerardSchouwD66 Gerard Schouw Kabinet voert beperkt boerkaverbod in. Ahhh de symboolpolitieke doos is weer opengetrokken! http://t.co/cmJFWtdARF

Plasterk beaamt dat het in Nederland maar om een relatief klein aantal vrouwen gaat, maar hij vindt het toch belangrijk om een norm vast te stellen. Overigens gelden er wel uitzonderingen, bijvoorbeeld tijdens carnaval en andere feesten, en als gezichtsbedekking nodig is voor een beroep of sport.

Eerder boerka- en hoofddoekjesverbod

Over het boerkaverbod hadden VVD en PvdA in oktober 2012 al afspraken gemaakt in het regeerakkoord. Het voorstel is beperkter dan het boerkaverbod waar het kabinet Rutte-I in januari 2012 mee instemde. Toen ging het om een uitgebreider verbod dat ook op straat zou gelden, maar dat werd ingetrokken na veel kritiek. Overigens geldt er in Nederland al voor rechters en geüniformeerde ambtenaren zoals de politie en het leger een verbod op hoofddoeken.

Over dat hoofddoekjesverbod, in PVV-termen de ‘koopvoddentax’ is ook jaren gediscussieerd. Bijzondere scholen mogen geen hoofddoekjesverbod invoeren, ook al zijn ze van mening dat hoofddoekjes in strijd zijn met hun identiteit. Een boerkaverbod voor openbare ruimtes mag, zo bepaalde het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in een uitspraak vorig jaar.