Tech

Ga nu weg om op tijd te komen, zegt deze app

Ik reken me gemakkelijk rijk met tijd. Oh, nog vijf minuten, dan kan ik nog best even iets doen. Maar ik kom altijd te laat. Sorry, het was tóch iets verder dan ik dacht, ik heb nèt de trein gemist. Irritant gedrag.

TimesUpp gaat mijn leven beteren. De gratis app van Innovactory uit Almere berekent de slimste route naar mijn afspraak en geeft een vertrekalarm als ik wegmoet. ‘Time to leave for Utrecht’ tringelt mijn telefoon. Over een kwartier moet ik op pad, vijf minuten parkeertijd in acht genomen. Als er file staat, tringelt mijn telefoon eerder.

TimesUpp is een kruising tussen een agenda en een reisplanner. De app trekt alle afspraken uit m’n agenda. Hij vraagt waar ik woon en werk, en hoe laat ik sport en mijn kinderen naar de crèche breng.

Dan gaat TimesUpp rekenen. De app maakt gebruik van de route- en file-informatie van TomTom en van reisinformatie van de NS en andere ov-aanbieders. Naar Utrecht is het 48 minuten met de auto, zie ik. Met de trein is het anderhalf uur. Fietsend vier uur. Dat is een voordeel van de app: ik kan met één swipende beweging zien welk vervoermiddel het snelst is. En ik heb geen excuus meer om te blijven hangen.

TimesUpp is vooral een auto-app. Ik kan zien hoeveel plekken vrij zijn in nabijgelegen parkeergarages. Nog niet van allemaal, het aantal breiden we uit, zegt Lucien Groenhuijzen van Innovactory, die eerder bij TomTom werkte. Files staan er goed in, maar treinvertragingen niet. En het vertrekalarm is gebaseerd op de autorit. Als je wilt weten of je moet rennen om de trein te halen, kun je beter de besproken app ‘Moet ik rennen’ openen.

TimesUpp doet een flink beroep op de accu van mijn iPhone 4. Op latere iPhones is dat beter, aldus Groenhuijzen. En TimesUpp vergt discipline: ik moet in mijn agenda zetten op welk adres ik moet zijn. TimesUpp importeert dat adres bovendien niet altijd correct. Maar verder is het de ideale stok achter de deur.

TimesUpp voor iOS, gratis

Beoordeling:

****