Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Cultuur

De directievoorzitter van Bavaria drinkt bij de lunch altijd een biertje

instagram.com/nrcqnl

NRC Q wil alles weten van jouw werkdag. En van die van Jan-Renier Swinkels (52), directievoorzitter van bierbrouwer Bavaria (1.000 werknemers).

Waar lunch jij?

“Ik lunch in de bedrijfskantine van onze brouwerij in Lieshout. Daar zit ook mijn kantoor. Ik neem altijd de daglunch. En natuurlijk een glas Bavaria 0.0 %.”

Dat wilde ik al vragen. Altijd een biertje bij de lunch?

“Ja, een 0.0 % dus wel. En dan een gewoon glas bier rond vijf uur aan de bar bij ons op kantoor, als de agenda dat toelaat natuurlijk. Niks is lekkerder dan een dag eindigen met een glas bier.”

Jan-Renier Swinkels, directievoorzitter bij Bavaria, drinkt iedere dag wel een glas bier.

Een foto die is geplaatst door NRCQ (@nrcqnl) op

Hoe laat is jouw werkdag afgelopen?

“Als ik ga slapen. Ik ben ‘s avonds ook nog regelmatig aan het werk, dan worden vaak vergaderingen gepland met bijvoorbeeld brancheverenigingen. En mijn telefoon staat altijd aan.”

En hoe laat ben je vanmorgen opgestaan?

“Om 6.39 uur. Dat doe ik al jaren. Dan maak ik de kinderen wakker, laat ik de hond uit in het bos. Ik lees de kranten, kijk het RTL Nieuws en ontbijt. En om acht uur ben ik op de brouwerij, dan bereid ik mijn dag voor. Ik lees mijn mailtjes en kijk wat er vandaag allemaal op de agenda staat.”

En, wat staat er vandaag op de agenda?

“We hebben twee medewerkersbijeenkomsten. Dan praat de directie de medewerkers bij over het wel en wee van Bavaria. Het gaat onder andere over de cijfers van 2014, die zojuist gepubliceerd zijn. Iedereen kan vragen stellen en krijgt hier een reactie op. Vorig jaar vroeg iemand bijvoorbeeld waarom we Bavaria Appel Malt alleen in het Midden-Oosten verkochten en niet hier. Omdat hij dat zo lekker vond. Wij nemen dit soort zaken mee en nu is er sinds dit voorjaar een variant in Nederland verkrijgbaar.”

Drink je ook nog wel eens ander bier dan Bavaria?

“Ja, je moet ook de bieren van de concullega’s blijven proeven. Ik heb daarbij geen voorkeur, ik drink gewoon wat ik tegenkom. Ik heb zelf brouwerijtechnologie gestudeerd en aan een biertje kan je gewoon heel goed proeven hoe het brouwproces is gegaan.”

Zijn er nog dingen die je op kantoor doet die je collega’s niet weten?

“Nee, ik heb een glazen deur en die staat eigenlijk altijd open. Ik vind dat je toegankelijk moet zijn voor mensen. Dat bereik je niet met een eiken houten deur.”

Wat verdien je?

“Het juiste. In ons jaarverslag staat ook geen precies bedrag genoemd, alleen het salaris van de complete directie. Maar ik vind mijn salaris gewoon netjes.”

Heb je ooit een romance gehad op het werk?

“Haha, nee dat niet. Maar ik ben mijn vrouw wel tegengekomen in een Bavariacafé.”

Leuke rubriek? Eerdere afleveringen lees je hier. Met onder andere radio-dj Coen Swijnenberg die de tong van Sander steeds in zijn oor krijgt en de Maserati van deze directeur

Van wie wil jij weten wat hij of zij eigenlijk doet? Of vertel je zelf graag over je werkdag? Laat het ons weten via de knop ‘mail de redactie’.