We weten niet of hij nog leeft

Foto Carl de souza/AFP
Foto Carl de souza/AFP

Zijn hele lichaam verraadt spanning. Deze man verschuilt zich achter een muur die nauwelijks dekking biedt tegen de kogels. In Bujumbura kwamen gisteren opnieuw twee mensen om bij demonstraties tegen president Pierre Nkurunziza. Zo’n honderd betogers wisten voor de tweede keer door te dringen tot het centrum van de Burundische hoofdstad. De politie schoot met kogels en traangas. De betogers antwoordden met stenen. Dertien mensen raakten gewond, zo meldt het Rode Kruis. De foto is genomen in een van de twee buurten waar de doden vielen. Het is onduidelijk of de man op de foto tot de slachtoffers behoort. De Burundische president ambieert een derde termijn, hetgeen volgens betogers in strijd is met de grondwet. De afgelopen weken trotseerden zij vrijwel dagelijks een demonstratieverbod. Volgens het Rode Kruis kwamen er sinds het begin van de protesten, vier weken geleden, al twintig mensen om. 431 mensen raakten gewond. De Verenigde Naties zijn gisteren opnieuw in overleg gegaan met de regering, oppositiepartijen en religieuze organisaties. Nkurunziza heeft de parlementaire verkiezingen uitgesteld tot 5 juni.