ABN Amro gefaseerd naar de beurs

Foto ANP / Lex van Lieshout

Het kabinet heeft vandaag besloten om staatsbank ABN Amro (met 22.215 werknemers, geschatte waarde zo’n 15 miljard euro) terug naar de beurs te brengen. De aandelen zullen in verschillende tranches worden aangeboden op de Amsterdamse beurs Euronext.

Voor de eerste ronde mikt Financiën op 20 tot 30 procent van het aandelenkapitaal. De precieze omvang hangt af van de uiteindelijke belangstelling van beleggers. De verkoop van die eerste tranche zal, als alles goed gaat, in het vierde kwartaal van dit jaar plaatsvinden. Bij voorkeur in de maanden oktober of november, omdat december historisch gezien een slechte maand is voor aandelenverkopen.

staat behoudt aandelen

Na die eerste pluk aandelen zal de staat de resterende 70 procent van de aandelen ten minste een half jaar behouden. Daarna kan een tweede tranche van eveneens 20 tot 30 procent volgen, waarna de staat weer drie maanden geen aandelen zal verkopen. De derde tranche zou dus kunnen volgen in augustus 2016. Maar de minister gaat er zelf van uit dat de staat nog “enige jaren” aandeelhouder van ABN Amro is.

Voordat de eerste aandelenverkoop kan plaatsvinden zal de Tweede Kamer overigens nog zijn toestemming eraan moeten verlenen – nieuwe wetgeving is niet nodig. Het parlement zal vooral voorwaarden willen stellen aan bescherming tegen vijandige overnames, beloning van het topmanagement en kosten van de beursgang. Ook de toezichthouder De Nederlandsche Bank en de Europese Centrale Bank zullen nog een verklaring van geen bezwaar moeten geven.

ABNAmro: beursgang logisch en beste optie

In een reactie op de website van de bank zegt Gerrit Zalm, voorzitter Raad van Bestuur ABN Amro dat een beursgang ‘de beste optie’ is om de bank te verkopen. Ook noemt hij het een ‘logische volgende stap’ in de ontwikkeling van de bank.

“(..) zowel de Raad van Bestuur als de Raad van Commissarissen zijn van mening dat ABN AMRO klaar is voor een beursgang. ABN AMRO staat achter de door de minister voorgestelde beursgang en heeft er vertrouwen in dat ook de toezichthouder te zijner tijd toestemming kan verlenen.”

salarisverhogingen

Eind maart besloot Dijsselbloem de lang verwachte privatisering van ABN Amro uit te stellen. Reden: het maatschappelijk onbegrip over een salarisverhoging voor de raad van bestuur met een ton, die een week eerder in het jaarverslag naar buiten was gekomen. De Tweede Kamer maakte stampij, schreef NRC-redacteur Philip de Witt Wijnen (€) in NRC Handelsblad. Is een bank die het maatschappelijk sentiment zo slecht aanvoelt er wel klaar voor om op eigen benen te staan?

Op zondag 29 maart zagen de zes bestuurders vrijwillig af van de gewraakte verhoging. Twee dagen later wond commissaris Peter Wakkie zich op in een interview met NRC Handelsblad (€). De minister had immers beloofd de loonsverhoging te verdedigen. Nog diezelfde dag stapte Wakkie op.

Met het terugstorten van de ton en het vertrek van Wakkie was de angel er wel uit. Vorige week, na de rooskleurige kwartaalcijfers, zei Dijsselbloem: „Rust en vertrouwen hangen aan de ene kant aan de financiële prestaties en aan de andere kant aan de opstelling van de bank naar de samenleving. Op beide fronten wordt voortgang geboekt.”

Meer over ABN Amro? We gidsen je door de beste NRC-artikelen.

  • Wat is er in de afgelopen maanden gebeurd bij ABN Amro? Lees de reconstructie: Nu mag ABN Amro wel naar beurs (€);
  • ABN Amro-topman Zalm kreeg vorige week spijt van zijn salarisverhoging. In het interview met NRC: “Ik had beter moeten weten”;
  • Maar commissaris Peter Wakkie van ABN verdedigt de salarisverhoging van de top. “De bestuurders hebben hun doelstellingen steeds met vlag en wimpel gehaald. Als je die gehaald hebt, heb je recht op die bonus.” Hier het hele interview (€);
  • Zes vragen over waarom ABN Amro in maart tóch niet naar de beurs ging;
  • Lees ook: We kunnen van ABN nog een echte volksbank maken. Moet ABN Amro eigenlijk nog wel naar de beurs? Drie voors, drie tegens.