Van Praag trekt zich terug uit race om voorzitterschap FIFA

Foto ANP / Koen van Weel
Foto ANP / Koen van Weel Michael van Praag trekt zich terug ten faveure van de kandidatuur van de Jordaanse prins Bin Al-Hussein.

Michael van Praag trekt zich terug als kandidaat voor het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond FIFA. In een verklaring zegt de KNVB-voorzitter dat hij de kandidatuur van de Jordaanse prins Ali Bin Al-Hussein steunt.

De verkiezing is volgende week vrijdag. Gisteren waren er al geluiden dat Van Praag zich zou willen terugtrekken om Bin Al-Hussein meer kans te geven in de strijd tegen de huidige voorzitter, Sepp Blatter. De Europese voetbalbond UEFA zou hebben gelobbyd bij Van Praag om zich terug te trekken. Van Praag had waarschijnlijk de steun van België, Zweden, Roemenië, Schotland, Faeröer en Nederland, maar dat zou bij lange na niet genoeg zijn om het Blatter moeilijk te maken.

Update 20.23: Prins Ali moest toezeggingen doen voor steun Van Praag

Prins Ali, de laatste overgebleven kandidaat tegen Sepp Blatter, heeft in ruil voor de steun van Van Praag een aantal toezeggingen moeten doen. Ali zal zich sterk maken voor het beperken van het aantal termijnen dat een president kan hebben naar twee periodes (Blatter is nu in de running voor zijn vijfde). Belangrijke beslissingen moeten worden voorgelegd aan een speciaal comité waarin alle bondspresidenten zitten. Verder moet er bij de voorbereidingen van evenementen rekening worden gehouden met de mensenrechten. Volgens Van Praag is het besluit genomen na een overleg met prins Ali en Luis Figo. Het drietal meent dat één uitdager meer kans maakt tegen Blatter.

Van Praag zal zich de komende week inzetten om zoveel mogelijk steun van andere bondspresidenten te vergaren voor prins Ali.

Update 18.21: Ook Figo trekt zich terug

De Portugese oud-international Luis Figo heeft zich ook teruggetrokken uit de race om het voorzitterschap. Hij weigert nog langer mee te doen aan een verkiezingsproces dat “ontworpen is voor het geven van de absolute macht aan één man.” Volgens Figo is de FIFA een dictatuur die wordt geleid door Sepp Blatter. “Dit is allesbehalve een verkiezing.” Mensen die zich wilden uitspreken tegen Blatter zouden volgens de Portugees monddood zijn gemaakt.

De kans is zeer groot dat de 78-jarige Blatter een vijfde termijn krijgt. Hij heeft de steun van de confederaties uit Afrika (54 landen), Midden-Amerika en Azië (46 landen). Voor een herverkiezing heeft Blatter de steun van minimaal 105 van de 209 bij de FIFA aangesloten landen nodig. Het zal ook voor de andere andere kandidaten dus niet makkelijk zijn om Blatter te onttronen.

Van Praag had het voornemen als FIFA-president de organisatie te moderniseren en transparanter te maken. Volgens Van Praag kan Blatter na alle verhalen van corruptie rond hem niet langer voorzitter zijn van de wereldvoetbalbond.

De drie uitdagers van Blatter waren al langer aan het praten over de optie hun krachten te bundelen. Vorige week hadden de drie een ontmoeting in Zwitserland met elkaar. Het trio reisde de afgelopen vier maanden de hele wereld over om de verschillende bondsvoorzitters van hun programma te overtuigen.