Terugkijken: De Volmaakte Mens - Hoe oud wilt u worden?

Volmaakte mens

Volgens de controversiële gerontoloog Aubrey de Grey, hoeven we niet meer dood te gaan. Het lichaam is een machine en wanneer we steeds beter leren die machine te onderhouden, kunnen we het einde eindeloos voor ons uit schuiven. In de toekomst zullen we met gemak in goede fysieke en mentale gezondheid 150 jaar oud worden. Misschien zelfs 1000 jaar. Technologie en wetenschap veranderen onze samenleving ingrijpend. NRC-columnist Bas Heijne ging op onderzoek uit en maakte de tv-serie ‘De Volmaakte Mens’.

Gisteren zond de VPRO de tweede aflevering uit: ‘De dood uitgedaagd’. Bas Heijne gaat in gesprek met wetenschappers, filosofen en andere denkers in de hoop een antwoord te vinden op de vraag: wat is de mens? Hoe moeten we leven als we almaar ouder kunnen worden? En wil ik 120 worden? Graag! En 200? 500? Onsterfelijk? In de uitzending zegt de Engelse filosoof John Gray tegen Bas Heijne dat hij met liefde een pil zou nemen die hem dertig jaar langer in goede gezondheid laat leven. Maar of hij aan het einde van die periode opnieuw zo’n pil zou willen? Hij betwijfelt het. Er komt een moment dat het genoeg is.

Kijk de uitzending terug:

WORDEN WE HIER MEER OF MINDER MENS VAN?

In zes afleveringen trekt Heijne langs laboratoria over de hele wereld, waar wetenschappers hun vindingen tonen. Wat zijn de maatschappelijke gevolgen van de technologische revolutie? Wie is verantwoordelijk voor de gevolgen van technologische ontwikkelingen? En worden we er meer of minder mens van?

In NRC deelt Bas Heijne de komende weken elke woensdag zijn bevindingen. De eerste uitzending: ‘Sleutelen aan de kinderen’ is ook terug te zien.

Lees hier: de tweede column van Bas Heijne: Hoe oud wilt u worden?