Strijders IS hebben met verovering Palmyra helft Syrië in handen

De Syrische stad Palmyra is helemaal in handen gevallen van strijders van Islamitische Staat (IS). Daarmee heeft de terreurgroep meer dan vijftig procent van Syrië in handen. Dat meldt persbureau Reuters. Om de stad is dagenlang gevochten. Palmyra staat bekend om de vele eeuwenoude kunstschatten en ruïnes, die zijn opgenomen op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

De stad is hevig gebombardeerd door zowel IS als troepen van het regeringsleger.
De stad is hevig gebombardeerd door zowel IS als troepen van het regeringsleger. Foto EPA / STR

De Syrische stad Palmyra is helemaal in handen gevallen van strijders van Islamitische Staat (IS). Daarmee heeft de terreurgroep meer dan vijftig procent van Syrië in handen. Het Syrische leger wist gisteren nog wel de meeste inwoners van de stad te evacueren. Dat meldt persbureau Reuters. Om de stad is dagenlang gevochten. Palmyra staat bekend om de vele eeuwenoude kunstschatten en ruïnes, die zijn opgenomen op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

De strijders van IS trokken eerst de historische ruïnes in het noorden van de stad binnen na hevige gevechten met Syrische troepen en bondgenoten van de regeringstroepen. Een ooggetuige laat aan de BBC weten dat de stad “ernstig gebombardeerd” is door zowel IS als de regeringstroepen. Bij de gevechten zijn aan de kant van regeringstroepen al zeker honderd doden gevallen.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat rapporteert vanuit Groot-Brittannië over de situatie in Syrië op basis van getuigen in het land zelf, zijn de gebieden die IS in Syrië in handen heeft over het algemeen dunbevolkt. De belangrijkste steden, waaronder de hoofdstad Damascus, liggen in het westen aan de grens met Libanon en worden sterk verdedigd door het Syrische leger.

Het gebied van de Islamitische Staat:

NRC 200515 / BvD Bron US / Department of Defense

Het gebied van de Islamitische Staat. NRC 200515 / BvD Bron US / Department of Defense

‘Stad van Duizend Zuilen’

Het Syrische regime heeft al enkele honderden standbeelden uit de historische stad in veiligheid gebracht, zo meldde de Syrische regeringsfunctionaris die over de kunstschatten gaat aan persbureau Reuters. Beelden waarvan gevreesd werd dat ze verkocht of vernield konden worden, zijn volgens de functionaris inmiddels veiliggesteld. Daarmee is het probleem volgens hem nog lang niet opgelost:

“We vrezen voor het museum en de grote monumenten die we niet kunnen worden verplaatst. Dit gevecht is in het belang van de hele wereld.”

Palmyra, ‘Stad van Duizend Zuilen’, ligt in het midden van de Tadmorean-woestijn. Het was ooit een van de grootste en rijkste steden van het Romeinse Rijk. Tijdens Palmyra’s glorietijd, de tweede en derde eeuw na Christus, passeerden karavanen met nomaden op honderden kamelen de stad. Ze waren beladen met kleurrijke zijde en geurige kruiden uit India en China. Grote hoeveelheden goud en zilver gingen de andere kant op.