Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Nodeloos omslachtig

Studio Disney en regisseur Brad Bird kleunen behoorlijk mis met familiefilm Tomorrowland – in Nederland Project T. De film is gebaseerd op een futuristische attractie die Walt Disney zelf in de jaren zestig liet bouwen. De film gaat over slimme kinderen die zijn uitverkoren om in een andere dimensie te werken aan een betere toekomst voor de aarde; in het geheim, want anders krijgen de cynische politici en bureaucraten er lucht van. Eerst moet de hoop worden hervonden, want de droom van een betere wereld lijkt in rook te zijn opgegaan.

Waar ging het mis met de film? Niet bij de actiescènes, die zijn onderhoudend genoeg, in handen van de regisseur van The Incredibles. Probleem is de nodeloos omslachtige structuur met personages die direct in de camera praten, en het verhaal een paar keer opnieuw laten beginnen. Daardoor duurt het veel te lang voor het avontuur echt begint, en blijft het onscherp wat er op het spel staat. Britt Robertson is met haar 25 jaar simpelweg te oud om een tienerheldin te spelen. Maar pas echt onoverkomelijk is het suikerzoete, zwaar aangezette moralisme. De filmmakers willen zo graag de wereld verbeteren, dat ze zijn vergeten om eerst een betere film te maken.