Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Franse staat vergroot macht binnen Air France-KLM

De Franse staat heeft haar macht binnen Air France-KLM niet alleen succesvol verdedigd, maar ook uitgebreid. Vanmiddag werd op de aandeelhoudersvergadering een motie afgewezen die moest voorkomen dat aandeelhouders dubbel stemrecht krijgen.

ANP / Remko de Waal

De Franse staat heeft haar macht binnen Air France-KLM veiliggesteld. Vanmiddag werd op de aandeelhoudersvergadering een motie afgewezen die moest voorkomen dat aandeelhouders dubbel stemrecht krijgen.

Aandeelhouders die langer dan twee jaar aandelen in handen hebben, krijgen nu de mogelijkheid om hun invloed binnen het concern te vergoten. Goed nieuws voor de Franse staat, aldus NRC-verslaggever Mark Duursma die ter plaatse is:

“De staat vergrootte in aanloop naar de vergadering, vandaag onder het Louvre in Parijs, nog zijn aandelenkapitaal van 15,9 naar 17,6 procent voor een bedrag van tussen de 33 en 45 miljoen euro. Dit kun je zien als bescherming van de Franse belangen: de overheid kan nu meer invloed uitoefenen binnen het bedrijf. De Franse coup bij Air France-KLM is geslaagd.”

De aanname van de zogenoemde wet Florange betekent onder meer dat Air France-KLM zich beschermt tegen activistische aandeelhouders: aandeelhouders die uit zijn op snel kapitaal, zoals hedgefondsen. Onlangs vergrootte de Franse overheid ook al zijn belang in Renault. KLM-bestuursvoorzitter Pieter Elbers zei tegen Duursma tevreden te zijn met de uitslag:

Twitter avatar markduursma Mark Duursma Pieter Elbers: goed dat langdurige aandeelhouders voordeel krijgen, we zijn een lange termijn business, op ava AF #KLM

Volgens de NRC-journalist was het verder opvallend dat de vergadering niet inzoomde op de financiële problemen van het concern. Veel vragen hadden een activistische aard als het vervoeren van proefdieren of het aantal vrouwen in de top van het bedrijf.

De aandeelhouders stemden ook in met het aanblijven van bestuursvoorzitter Alexandre de Juniac. Een overweldigende meerderheid van 94 procent verzekerde hem van nog vier jaar aan de top van de de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep. Ook oud-politicus Jaap de Hoop Scheffer werd met 89 procent van de stemmen op zijn post in de raad van commissarissen gehouden.