Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
In beeld

Politie, recht en criminaliteit

Dit is het ‘Beste Gebouw van het Jaar’

Het Beste Gebouw van het Jaar is Rotterdam Centraal. De Branchevereniging van architectenbureaus (BNA) koos het gebouw uit 120 inzendingen. Juryvoorzitter Wim Pijbes, directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam: "De jury heeft gezocht naar zaken waar iets op aan te merken viel maar vond ze niet. Rotterdam Centraal is in elk opzicht een fantastisch gebouw, dat klinkt als een klok: het Beste Gebouw van 2015." De jury was unaniem in haar oordeel. "Door de overkapping van de stationshal door te trekken tot de ingang van de metro, is niet alleen een logische verbinding tussen boven- en ondergronds openbaar vervoer gecreëerd, en tussen de voor- en achterzijde van het station, maar ook een grandioze entree naar de stad." De bouw van het Rotterdamse treinstation heeft twaalf jaar geduurd. Volgens Pijbes is het een ‘spoorkathedraal van de 21e eeuw’ geworden. NRC-architectuurcriticus Bernard Hulsman gaf het gebouw vorig jaar ook al vijf ballen. De publieksprijs ging naar High Tech System Park Hengelo, een fabriekscomplex dat door architecten getransformeerd wordt tot een groene campus. Andere genomineerde publieke gebouwen waren onder meer de Markthal Rotterdam en het Grotiusgebouw van de Radboud Universiteit Nijmegen.
Het station is ontworpen door Team CS, een samenwerkingsverband tussen Benthem Crouwel, MVSA Meyer en van Schooten Architecten en West 8.
Robin Utrecht / NRC
De houten bekleding van het gigantische dak.
ANP / Koen van Weel
De 250 meter brede perronoverkapping vormt een geheel met de transferhal en de reizigerspassage.
ANP / Jerry Lampen
Robin Utrecht / NRC
Wie nu in Rotterdam uit de trein stapt, komt op een perron in een hoog glaspaleis waar het licht tussen de zonnepanelen op het dak mooi naar binnen valt.
ANP / Jerry Lampen
Zicht op de perrons.
ANP / Bart Hoogveld
Robin Utrecht / NRC
De fietsenstalling van Rotterdam Centraal met 5.190 fietsplekken.
ANP / Jerry Lampen
Dit kunstwerk stond vroeger op het dak van het oude station.
ANP / Jerry Lampen
Het station vanuit de lucht.
ANP / Robin van Lonkhuijsen