Derde woensdag

Deze miljoenen staan niet in zijn jaarverslag

Beeld ANP

Elke derde woensdag van mei is het Verantwoordingsdag. Je kent het misschien als het minder eerbiedige gehaktdag. Vandaag leggen alle ministeries hun jaarverslag van 2014 voor aan de Tweede Kamer, die daar dan van alles van vindt - woensdag, gehakt, je snapt ‘m.

En Koning Willem-Alexander, die heeft ook een jaarverslag.

In dat verslag staat de verantwoording over zo’n 40 miljoen euro, voor de salarissen van de koning en zijn personeel, maar ook de Rijksvoorlichtingsdienst en het Militair Huis. Maar het koningshuis maakt daarbovenop nog zo’n 70 miljoen euro aan kosten, die niet in het jaarverslag staan: voor staatsbezoeken, paleizen en beveiliging bijvoorbeeld. Wat geeft Nederland nou echt uit aan het koninklijk huis?

De 40 miljoen euro die wél in het jaarverslag van de koning staat:

Willem-Alexander verdient 823.000 euro, Máxima 325.000 euro, Beatrix 465.000. Daarmee komt hun salaris in de buurt van dat van deze mensen:

Maar, en dit is cruciaal, ze hoeven van dit salaris géén boodschappen te doen, of, zeg, een schoonmaakster te betalen. Inclusief “personele en materiële kosten” krijgt Willem-Alexander 5,3 miljoen, Máxima 9 ton en Beatrix 1,4 miljoen euro.

En dan zijn er nog de ondersteunende diensten. Het personeel van het Koninklijk Huis, 245 man, kost per jaar al 17 miljoen euro, het onderhoud van de Groene Draeck, Beatrix’ privéjacht, kost jaarlijks 51.000 euro.

Zo ziet het jaarverslag van de Koning eruit

Jaarverslag van de Koning 2013

De 70 miljoen die er niet in staat:

Er is al vaker een poging gedaan te achterhalen hoeveel het koningshuis nou echt kost per jaar. Oud-minister Gerrit Zalm heeft uitgerekend, al in 2009, dat de totale kosten ongeveer 110 miljoen euro zijn. Dat bedrag wordt nog steeds aangehouden.

Waar gaat dat geld naartoe? De grote kostenpost buiten het jaarverslag van de Koning om is beveiliging en bewaking, betaald door de ministeries van Veiligheid en Justitie en van Defensie. Volgens schattingen gaat het om ongeveer 40 miljoen euro, waarvan 28 miljoen euro voor het ministerie van Defensie.

Dan zijn er nog de paleizen. De koning hoeft geen huur te betalen voor zijn woonruimte. Het ministerie van Wonen betaalt de kosten voor de drie paleizen die het koningshuis van het Rijk mag gebruiken: Huis ten Bosch, Paleis Noordeinde en het Paleis op de Dam. Het jaarlijks onderhoud kost ongeveer vijftien miljoen euro.

Daar komen nog verbouwingen bovenop: Huis ten Bosch, waar Beatrix woonde en Willem-Alexander zal intrekken met zijn gezin, wordt voor 35 miljoen euro opgeknapt, Paleis Noordeinde is voor 11,7 miljoen euro gerenoveerd. Smeer je die kosten uit over drie jaar, dan kwam er jaarlijks dus nog ruim 15 miljoen euro aan kosten bij. Totale kosten voor de paleizen: 30 miljoen euro per jaar.

Tot slot zijn er nog de staatsbezoeken - het ministerie van Buitenlandse Zaken betaalt daar zo’n 2 miljoen euro voor.