Wat een bescheiden potlood zegt over zijn beroemde eigenaar

Featured

Zelden wordt het geprezen, en toch stond het potlood aan de wieg van de meest invloedrijke creaties die de mens heeft voortgebracht. Hoog tijd voor een rehabilitatie, vindt de Britse curator Alex Hammond. Of, zoals hij zelf poetisch op zijn website zegt:

“Bescheiden, niet bezongen en 0,02 procent van de prijs van een iPad, leidt onze trouwe vriend zijn vele geheime levens naast zoveel complexere technologie.”

Met fotograaf Mike Tinney maakte hij de tentoonstelling The Secret Life of the Pencil die deze week in Londen van start gaat. Samen verzamelden ze potloden van meer dan vijftig beroemde ontwerpers, uitvinders en kunstenaars, die door Tinney liefdevol en close-up werden gefotografeerd.

Van timmermanspotlood tot supersonisch tekengerei. “Elk potlood zegt iets over de persoonlijkheid van zijn eigenaar”, zegt Hammond in een interview. “Of het nou een een grappige inscriptie is of een afgekloven stompje.”

    • Reinier Kist
    • Bas van Kooij