Verenigde Staten willen hulp bieden aan Rohingya-vluchtelingen in Azië

De Verenigde Staten zijn bereid financiële hulp te bieden aan de duizenden bootvluchtelingen op zee in Azië. Deze maand kwamen meer dan 3.000 migranten naar Maleisië en Indonesië, voornamelijk Rohingya-moslims uit Birma en Bangladesh.

Rohingya-vluchtelingen uit Birma en Bangladesh rusten uit nadat ze van hun boot zijn gered door vissers uit Julok, op Sumatra in Indonesië.
Rohingya-vluchtelingen uit Birma en Bangladesh rusten uit nadat ze van hun boot zijn gered door vissers uit Julok, op Sumatra in Indonesië. Foto EPA / Zikri Maulana

De Verenigde Staten (VS) zijn bereid financiële hulp te bieden aan de duizenden bootvluchtelingen op zee in Azië. Dat zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag, meldt persbureau Reuters. Deze maand kwamen meer dan 3.000 migranten naar Maleisië en Indonesië, voornamelijk Rohingya-moslims uit Birma en Bangladesh.

De VS willen “extra middelen” overwegen om overheden te helpen met opvangcentra en bescherming- en screeningsprocedures. Ook zijn ze bereid een leidende rol te spelen in elke actie van vluchtelingenorganisatie UNHCR om de meest kwetsbare vluchtelingen te huisvesten. Al meer dan 1.000 Rohingya-moslims zijn sinds oktober gehuisvest in de VS.

vluchtende rohingya

De Rohingya-moslims zijn onderdeel van een islamitische minderheid van 800.000 mensen in Birma. Ze zijn stateloos en hebben geen burgerrechten. Rohingya worden gezien als indringers uit Bangladesh die illegaal de grens zijn overgestoken, ook al wonen sommige families al eeuwen in het land. De afgelopen jaren is de groep regelmatig slachtoffer van aanvallen. Alles wijst op een dreigende genocide, concludeerde een Amerikaanse onderzoeksmissie vorig jaar.

Vorig week weigerde Maleisië twee boten met in totaal achthonderd vluchtelingen, die eerder op zee in de steek waren gelaten door mensensmokkelaars. Ook Thailand stuurde een schip met 350 vluchtelingen terug. Het land maakte duidelijk dat het niet de faciliteiten had om de vluchtelingen op te vangen, tot woede van de VS, de Verenigde Naties en meerdere ngo’s. Honderden vluchtelingen werden opnieuw ‘gered’ door Indonesische vissers.

Witte Huis-adviseur Tony Blinken was vandaag in Indonesië en is morgen in Birma, waar hij er bij de Birmese regering op wil aandringen om samen te werken met Bangladesh, om zo meer bootvluchtelingen te redden.