Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Verdachte gearresteerd voor aanslag op Bardo Museum Tunesië’

Tunesische politie bewaakt de ingang van het Bardo Museum in Tunis op 19 maart.
Tunesische politie bewaakt de ingang van het Bardo Museum in Tunis op 19 maart. Foto Reuters / Anis Mili

De Italiaanse politie heeft vannacht een 22-jarige man gearresteerd die wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslag op het Bardo Museum in Tunis. De verdachte is van Marokkaanse afkomst, meldt het Italiaanse persbureau ANSA.

Een maand voor de aanslag kwam de verdachte Italië binnen via een immigrantenboot. Hij was Marokko uitgezet.

Op 18 maart vielen twee schutters het Bardo-museum in de hoofdstad aan. Zij schoten twintig toeristen dood. Onder hen waren Italianen, Fransen, Colombianen, Japanners, een Pool, een Australiër en een Spanjaard. De twee daders werden later doodgeschoten door veiligheidstroepen.

Terreurgroep IS (Islamitische Staat) eiste de verantwoordelijkheid voor de aanslag op. De Tunesische regering legde de verantwoordelijkheid echter bij de voorheen aan Al-Qaeda gelieerde militante groep Okba Ibn Nafaa, die tegenwoordig toenadering leek te zoeken tot IS. De groepering houdt zich op bij de berg Jebel ech Chambi in de buurt van Algerije. Het is in deze regio dat de militanten zijn gedood. Het leger maakt sinds de aanval jacht op militante moslims in het land.

De aanval was de dodelijkste op toeristen in Tunesië sinds 2002. Toen vielen bij een bomaanslag van Al-Qaeda op een synagoge op het eiland Djerba 21 doden. Aanvallen in Tunesië komen vaker voor, maar niet op deze schaal. De toeristische sector draagt voor ongeveer 7 procent bij aan de economie.